YAVUZ MÜFTÜOĞLU / TÜRKGÜN

Türkgün Gazetesi Otomobil Editörü Yavuz Müftüoğlu, Gemlik'teki Togg üretim tesislerini Togg CEO'su Gürcan Karakaş'la birlikte gezdi.

Togg fabrikasında, Türkiye’nin otomobilinin üretim aşamalarını adım adım takip ettim. Gurur duydum. Togg’un, İtalya’da üretildiği yönündeki haberlerin ne denli içi boş iddialar olduğunu kendi gözlerimle gördüm. Togg CEO’su Gürcan Karakaş’a her şeyi sordum. Yüksek otomasyona sahip fabrikanın üretim hatlarında 209 robot da çalışıyor. Ekip de gün geçtikçe büyüyor, ilk araçlarda sorun yaşamamak için yavaş ve emin adımlarla ilerleniyor.

Geçtiğimiz gün Togg fabrikasında, Türkiye’nin otomobilinin üretim aşamalarını adım adım takip ettim. Gurur duydum. Togg’un İtalya’da üretildiği yönündeki haberlerin ne denli içi boş ve hazımsızlık içeren iddialar olduğunu kendi gözlerimle gördüm.

Bizlere tesisi gezdiren Togg CEO’su Gürcan Karakaş, “Şu an içinde bulunduğumuz gövde birimimiz, 50 bin metrekare alan üzerine kurulmuş olan, içerisinde 209 robotun kullanıldığı ve robot kullanım oranının yüzde 90 seviyesinde olduğu bir birim” dedi.

HER 3 DAKİKADA BİR ARAÇ

Basın mensuplarına detaylı bilgiler paylaşan Gürcan Karakaş, "Burada aracın özellikle şasi ve metal aksamlarını birleştiriyoruz, kaynaklarını yapıyoruz ve bunların birbirleriyle ayarlarını tamamlıyoruz” dedi. Karakaş, “Tesiste her 3 dakikada bir araç çıkacak şekilde plan yaptık. Şu an itibarıyla günlük 80 araç çıkarabilecek teknik olgunluğa geldik. Fakat kaliteden ödün vermek istemediğimiz için her faaliyetimizi neredeyse iki kez kontrol ederek, kalite kontrol süreçlerini birden fazla veya yavaşlatarak yapıyoruz. Dolayısıyla şu an günde 40 araç üretilirken temmuz sonunda bu sayıyı katbekat artıracağız. Ekibimizi hızla büyütüyoruz. Üretimlerimizde kaliteden ödün vermek istemiyoruz" dedi.

Togg'un, araçlarını bir nevi terzi usulü ürettiğini kaydeden Karakaş, "5 bin parçadan oluşan akıllı cihazdan, 130'a yakın ortağımızdan parça aldığımız bir sistemden bahsediyoruz. Çekilişlerden sonra kimin ne istediği bize net bir şekilde geldi. Böyle bir süreç otomotiv dünyasında yeni bir modelde hele yeni bir şirketse 7-8 haftadan az sürmez" ifadelerini kullandı.

İTALYA İDDİASI BÜYÜK SAYGISIZLIK

"Togg T10X'lerin İtalya'dan getirildiği ve Türkiye'de üretilmediği" yönündeki iddialara da değinen Karakaş, şunları kaydetti:

"Bu iddiaları başlangıçta bir espri olarak algıladık. Öbür taraftan bunların arkası gelmeye başlayınca bir anlam da veremedik. Şu anda 9 ayrı ülkeden yüzde 26'sı kadın, yüzde 38'i yüksek lisanslı 2 bin 200'den fazla çalışanımız arasında, ekosistemimiz içinde toplam 815 mühendisimiz var. Bu çalışanlarımızla beraber ürün, parça tedarikinde bulunan iş ortaklarımız var. Türkiye'de bu iş için emek veren 8-10 bin insan var. Bunu o insanlara karşı yapılan bir saygısızlık olarak düşünüyorum, bu benim kişisel düşüncem. Böyle bir hayal ürününe niye ihtiyaç duyuluyor onu da anlamış değilim"

SERVİS SAYISINI ARTIRIYORUZ

Togg'un 27 servis noktası ve 8 de mobil servis aracıyla hizmet verdiğini ve servis sayısını yıl sonunda 30’un üzerine çıkarmayı planladıklarını dile getiren Gürcan Karakaş, “Togg’un içten yanmalı otomobillerle kıyaslanacak bir servis ihtiyacı da yok. Tabii kullanıcılarımızın çağrı merkezlerimizden, web sitemizden, uygulamamızdan veya araç içinden ulaşabileceği mobil servislerimiz var. Ayrıca Toggcare’den de ulaşabilirler. Care, çareden geliyor yani Toggçare’ye başvurabilirsiniz” dedi.

FABRİKAMIZ ÇEVRE DOSTU

Gövde biriminden çıkan araçların otomatik olarak boyahaneye transfer edildiğini ve burada boyanma işleminin yapıldığını söyleyen Karakaş, “Burası Togg için en değerli birimlerden biri ve Avrupa’daki en temiz boyahane. Şöyle ki; 5 gr/m2’den az “uçucu organik bileşen” salımı ile Türkiye’deki yasal sınırın 9’da 1’i, Avrupa’daki yasal sınırın ise 7’de 1’i bir değerle Avrupa’nın en temizi. Boyahanede ortaya çıkan bu zehirli maddeyi de 800 derecelik fırınlarda yakıyoruz. Böylece çevreyi de kirletmiyoruz” dedi.

Dijital dünyanın en büyük korkulu rüyasının hacklenme olduğunu söyleyen Gürcan Karakaş, “Elimizdeki yeni nesil teknolojilerle maksimum korumayı sağlayacak şekilde, dijital varlıklarımızı koruyan ve banka seviyesinde güvenlik sağlayan şirketlerle çalışıyoruz. Kendi içimizde de uzmanlarımız var. Kendi sistemimizi kuruyoruz” dedi.

GİTTİK, GÖRDÜK VE TEST ETTİK

Türkiye'nin otomobili Togg, son teknoloji ile ve pırıl pırıl genç, dinamik, gözleri parlayan, yüreği al bayrak aşkıyla yanan uzman mühendislerle seri üretim yapıyor. Tüm bu heyecanı Gemlik'teki kampüste gördük ve yaşadık. Ülkemiz için çok değerli bir yatırım. Bu bayrak altında yaşayan her bir birey bu yatırıma sahip çıkmalı. Çok ama çok büyük bir emek var, heyecan var, umut var. Gelecek neslimize bırakabileceğimiz büyük bir emanet.

Kendi topraklarımızda üretilen bu akıllı cihazı hem pistte hem de uzun yolda kullanma fırsatı buldum. Togg fabrikasından başlayan test sürüşünde aracı, virajlı dağ yolları ve otoyol koşullarında test ettik. Togg kullanmanın heyecanı yanında bir de yolculuk sırasında bizi gören halkın sevgi gösterisi bizleri çok mutlu etti. Gürcan Karakaş, test sürüşü öncesinde bu konuya dikkat çekmiş, bir kaza olmaması için bizi uyarmıştı. Yol boyunca korna çalan, selektör yapan halk ile karşılaştık. Araçla video ve fotoğraf çektirmek için bizi durdurmaya çalışanlar oldu.

Türkiye'nin otomobili sayesinde yolda kendimi ünlü biri gibi hissettim. Test ettiğim araç, çift elektrikli motorlu cihazdı. Performansı ve yol tutuşu takdire şayan cinstendi. Sürücüsüne araç kullanmanın keyfini, konforunu ve en önemlisi güvenini fazlasıyla yaşatıyor. Aracın önemli bir değere sahip olan ön konsolu ise uzay üssü gibi. Togg, bize bu keyfi ve mutluluğu yaşattığın için sonsuz teşekkürler. Satışı bol, yolu açık olsun.

175 BİN 500 BAŞVURU YAPILDI

Sürecin daha önce planlanan şekilde devam ettiğine dikkati çeken Gürcan Karakaş, "Burada bizlerin de beklediğinin oldukça üzerinde bir ilgiyle karşılaştık. Nihayetinde 175 bin 500 başvuru oldu ön siparişlerimize ve bizim sürecimizde değişen bir nokta var o da biz önce Cumhuriyetimizin 100. yılına özel araçlarımızı hazırlamıştık. Depremin ikinci günü özel serinin uygulamasını durdurduk. Dolayısıyla sürecin içerisinde üretim planlaması açısından bir değişiklik oldu ama bu süreci aksatacak anlamda değil. Şu ana kadar 170’e yakın aracımızı teslim ettik. Gösterilen ilgiye kayıtsız kalmamak adına 2023 yılı için planlanan toplam üretimi 20 bin adetten 28 bine çıkardık. Teslimatlarımızı yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Her şey planlarımız doğrultusunda devam ediyor" dedi.

FİYATLARDA DEĞİŞİKLİK YOK

T10X fiyatını değiştirmede şu an için bir ihtiyaç görmediklerini belirten Gürcan Karakaş, “Fiyatlarda bir değişiklik yok. Şu an için bir ihtiyaç görmedik. Bu şu anlama gelmiyor. Fiyatımız yıl sonuna kadar sabit diye bir şey yok yani. Böyle bir dünya yok zaten. Fiyatı pazar belirliyor. Ama şu anlaşılmasın yanlışlıkla, bunun özellikle altını çizmek isterim. Çok ilgi var diye fiyat artırmak gibi bir şey yok bu dünyada. Sizi pazar anında cezalandırılır. O nedenle bizim kendimizi konumlandırmamız, pazardaki o endeksleri takip ediyoruz, ister tedarik zinciri olsun, ister her türlü bununla ilgili maliyete yönelik girdiler olsun. Bunların hepsini biz diğer profesyonel şirketler gibi profesyonelce takip ediyoruz ve ihtiyacımız olursa yeni bir fiyat listesi yayınlarız" şeklinde konuştu.

Editör: Ferhat Erdemir