Dışişleri Bakanlığının ülkemizin marka değerini yükseltmek üzere Birleşmiş Milletler’e ülkemizin yabancı dillerdeki adının Türkiye olarak tescillenmesi ile ilgili mayıs sonunda bir yazı göndermesinin ardından yabancı kurum ve ülkeler tek tek bu talebe uyuyorlar.

Önce Birleşmiş Milletler oturumlarında, sonrasında Dünya Ticaret Örgütü, Güney Kore, İngiltere ve NATO tarafından ad kabullenildi. En son olarak Avrupa Birliği yazışmalarda bu şekilde bir kullanımı kabul etti.

27 Aralık 2019’da yerli otomobil töreninde “Made in Türkiye” kullanımı, 4 Aralık 2021’de ihraç ürünlerde Türkiye ibaresi kullanılacağı genelgesi, 13 Ocak 2022 tarihli kararnamede ise tüm dillerde “Türkiye” isminin kullanılacağı şeklindeki kararnamelerle başlayan süreç güçlü bir şekilde ilerliyor. İletişim Başkanlığının başlattığı kampanyalar ile Republic of Turkey yerine Republic of Türkiye İngilizce kullanımının, iletişim araçları, web siteleri, pasaport gibi uluslararası belgeler ve sosyal medya şirketleri nezdinde kullanılması adım adım sağlandı, sağlanıyor.

Türkiye yabancı dilde, Turkey, Turkei, Turquie gibi birçok şekilde anılırken artık sadece “Türkiye” ismiyle anılacak.

Turkey ismi İngilizce kelime anlamı itibarıyla “hindi” anlamına geliyor. Hindi ise “hindi gibi düşünmek”, hindi yemiş gibi uyuşmak”, “hindi gibi kabarmak” deyimlerinde de ifade edilen karakter özelliklerine işaret eden bir hayvan! Ne kadar kötü bir kullanımdı. Bir ülkenin bir hayvanat ile anılması gerçekten büyük bir kazık gibi geliyordu. Bu nedenden 10 yıldan fazla süredir hiçbir yabancı yazışmamda “Turkey” ismini kullanmadım, inatla Türkiye ismini kullandım. Bundan sonra yanlış kullananları da düzelterek ilerleyeceğiz.

Sonunda bunun bir genel kabul hâline gelmesinin önemi sanıldığından büyüktür. 2023 ve sonrası büyük ve güçlü Türkiye tam da böyle bir değişim gerektiriyordu. Hayırlı olsun.