Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Semih Korkut: "1999'da aşağı yukarı 600 olan ambulans sayımızı 5 bin 500'lere kadar getirdik. Dünyanın en geniş ambulans filolarından birine sahibiz" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu ise "Özellikle zor zaman ilk yardımı sağlamada umut önemli" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Semih Korkut, Türkiye'nin dünyanın en geniş ambulans filolarına sahip ülkelerinden biri olduğunu ifade etti.

Korkut, "8. Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Tatbikatı" kapsamında, şehirdeki bir otelde düzenlenen "Afetlerde Bütüncül Yaklaşım Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, 1999 yılında yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra, afetlerde yapılacak müdahaleleri yönetecek bölümünün daha güçlü olması gerektiğini öğrendiklerini açıkladı.

Uzun uzun yıllardan beri sistemin içerisinde bulunduğunu anlatan Korkut, bu kapsamda ülkenin nereye geldiğini çok iyi gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"1999'da aşağı yukarı 600 olan ambulans sayımızı 5 bin 500'lere kadar getirdik. Dünyanın en geniş ambulans filolarından birine sahibiz. Ortalama 3,4 - 3,5 yaşında ambulanslara sahibiz. Arkasından hava operasyonlarının güçlü olması gerektiğini gördük. Çünkü yollarımız çöktü, sorunlar yaşadık. Şu anda helikopterde dünyanın en iyi filolarından birine sahibiz, 17 helikopterimiz mevcut. 4 tane de uçağımız var. Her geçen gün biraz daha iyi olmaya çalışıyoruz."

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu ise, böyle bir organizasyonda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Acil durumlarda ekiplerin yalnızca arama, kurtarma yapmadığını bunun yanı sıra insanlara umut da verdiğini dile getiren Ursu, "Özellikle zor zaman ilk yardımı sağlamada umut önemli. İnsanların problem yaşadıkları zaman acil ve önlenebilir müdahaleler oldukça önemli. Burada yapılan acil müdahale çalışmalarına şahit olmaktan da onur duyuyorum." dedi.

UMKE, AFAD, Kızılay gibi Türkiye'nin acil müdahale kurumlarının büyük sorumluluk üstlendiğine değinen Ursu, kendilerinin kurumlarla iş birliği içerisinde olduklarını söyledi.

1999'da aşağı yukarı 600 olan ambulans sayımızı 5 bin 500'lere kadar geldi. Dünyanın en geniş ambulans filolarından birine sahip olan Türkiye, sağlık alanında her kaleminde ilerleme kaydederken dünyada da diğer ülkelere değil yarışmak örnek teşkil edecek hamlelerle hizmetlerini ilerletiyor.

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Pavel Ursu ise "Özellikle zor zaman ilk yardımı sağlamada umut önemli" diye konuşmuşken özellikle de  hava operasyonlarının güçlü olması gerekliliğini tecrübe ile sağladığımızı hatırlatmak isteriz. (1999'da) Çünkü yollarımız çöktü, sorunlar yaşadık. Şu anda helikopterde dünyanın en iyi filolarından birine sahibiz, 17 helikopterimiz mevcut. 4 tane de uçağımız var. Her geçen gün biraz daha iyi oluyoruz.

Editör: Haber Merkezi