Türkiye'nin Libya'nın Trablus şehrinde askeri üs kurmak için Ulusal Mutabakat Hükümetiyle anlaştığı, hatta inşaata bile başlandığı iddia edildi.

Yeniakit'te yer alan habere göre; askeri üste, Türk savaş uçakları ve insansız hava araçlarının yanı sıra Libya'daki Türk kuvvetlerinin ana karargah odası kurulması planlanıyor. Türkiye’nin kuracağı üs ile gerektiğinde asker sevkiyatı için kullanılması bekleniyor.

Libya’da iki farklı grup yönetimde hak iddia ediyor

Eski Libya Lideri Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinin ardından Kuzey Afrika ülkesi Libya'da istikrar sağlanamadı. Ülke 2014'te yapılan seçimlerin ardından siyaseten ikiye ayrıldı. Doğu kesiminde General Hafter'in öncülüğünde Tobruk kentinde bulunan Temsilciler Meclisi, Batı kesiminde ise Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) yer alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), UMH'yi resmen tanıyor.

Tobruk merkezli hükümeti Yunanistan, Mısır, Fransa, Suudi Arabistan, bazı Körfez ülkeleri ve Rusya desteklerken, UMH'yi Katar, Türkiye, İran gibi ülkeler destekliyor.

Kuzey Afrika ülkesi Libya’daki UMH ve Türkiye arasında 27 Kasım 2019 tarihinde “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ve “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanınca Yunanistan ve Fransa şiddetli bir şekilde Türkiye'ye karşı cephe aldılar.

Libya 3'e bölündü

Ülkenin batısında bulunan Sirte ve Trablus gibi şehirleri BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti yönetirken, Libya'nın doğusunu Tobruk merkezli General Halife Hafter’e bağlı güçler yönetiyor. Ülkenin çöl kısımları ise çeşitli aşiretlerin kontrolünde bulunuyor.

Ateşkes girişimleri başarısız

İlk önce Rusya'nın başkenti Moskova'da biraraya gelen taraflar buradan bir sonuç çıkmayınca, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in girişimiyle başkent Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’nda ülkede geçici bir barış anlaşması konusunda mutabık kalınmıştı. Hafter güçleri gerçekleştirdikleri saldırılarla barış umutlarını sona erdirdi.

Editör: Haber Merkezi