Türkgün Özel Haberi

Türkiye, son yıllarda Yunanistan’la beş farklı konuda anlaşmazlık yaşıyor. Bunlardan ilki; kara suları ve kıta sahanlığı ile bu alanların sınırlandırmalarını da kapsayan deniz yetki alanlarıyla ilişkili. Diğer sorunlar ise, Yunanistan’ın, Lozan ile Paris antlaşmalarına uymaması ve Doğu Ege adalarını silahlandırması, ulusal hava sahasının 10 deniz mili genişliğinde olduğunu iddia etmesi ve Uçuş Bilgi Bölgesi (FIR) sorumluluğunu istismara uğratması, arama kurtarma (SAR) faaliyetleri. Bunca soruna karşın Atina yönetiminin henüz attığı olumlu bir adım yok. Adaları silahlandırmaya devam eden Miçotakis, aynı zamanda NATO üyesi bir ülkenin başbakanıyken, bir başka NATO üyesi Türkiye’nin savaş uçaklarına radar kilidi atarak krizi çözülemez noktalara taşıyor.

“Seçim yatırımı”

iddiası ABD ve Fransa’nın sonsuz desteğiyle Batı’nın şımarık çocuğu hâline gelen Yunanistan’ın yaramazlıklarına Batı’nın dur deme vakti gelmişken, şimdilerde Yunan basınının diline, Türkiye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri dolanmış durumda. Hemen her gün gazetelerinde ve internet sitelerinde gün boyu aynı konu işleniyor. Manşet başlıkları değişse de haberlerin ve sözde analizlerin tamamında, Türkiye saldırgan taraf olarak bildiriliyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçimleri kazanamayacağı için Yunanistan’la savaş çıkarmaya çalıştığı iddia ediliyor.

Tam bir rezalet

Türkiye’de Türkçe yayın yapan ve yabancı ülkelerin istihbarat merkezi hâline gelen haber sitelerinin ve fondaş medyanın fiyaskoları bitmedi, bir de anket firmaları sahipleri çıktı karşımıza. Türkiye’deki algı operasyonları yetersiz kalmış olacak ki, çıkarlarına göre algıda zirve yaratmaya çalışan Yunanistan’a da yardımcı olmaya başladılar. Metropoll Araştırma Şirketi’nin sahibi Özer Sencar, geçtiğimiz günlerde, Yunanistan’ın en fazla okunan gazetelerinden, aynı zamanda hemen her gün manşetlerinden Türkiye’yi suçlu göstermeye çalışan Kathimerini’ye, Yunanistan’ın görüşlerini destekleyici açıklamalarda bulundu. Kathimerini’nin sayfalarında kullandığı başlık şu: Yunanistan ile gerilim ne kadar satıyor.

Sözcü neyin peşinde?

Cumhurbaşkanı Erdoğan düşmanlığından nemalanan medya organlarının başında gelen Sözcü gazetesi ise, özellikle internet sitesinden attığı başlıklarla anket firmalarının yarım kalan işini tamamlamışa benziyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Yunanistan’ın içinden geçtiği Birleşmiş Milletler (BM) konuşmasını “BM Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan’dan Yunanistan tepkisi” başlığıyla verdi. Erdoğan’ın Yunanistan ve KKTC çıkışını başlığa taşımak istemedi. Gazeteciler, bir haberi okutacak en önemli girişimin doğru başlık seçmekten geçtiğini bilir. Haberi okutmamak için sıradan başlıklar seçen gazete, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Türkiye’ye diklendiği cümleleri ana sayfasında uzunca süre bekletti. Sözcü, Miçotakis haberini, “Miçotakis’ten Türkiye ile ilgili sert yorum: Isırmak istemiyoruz” manşetiyle duyurdu.

Dillerinde anketler var

Gazete, Erdoğan’ın Yunanistan siyasetini haklılık üzerine değil, seçimler üzerine kurduğu yönünde bir yayın anlayışına sahip. Yunanistan’ın tamamında bu görüş hâkim. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafını büyükçe kullanıyorlar haberde. Kılıçdaroğlu’nun, Erdoğan’ın 6 puan farkla önünde olduğunu, en objektif ve güvenilir anket firması olarak duyurduğu Metropoll Araştırma’ya ve sahibi Özer Sencar’ın açıklamalarına dayandırarak dile getiriyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözde saldırgan tutumunu, anket sonuçlarına bağlıyorlar.

Ayrıca haberde, Mansur Yavaş’ın 15 puan, Ekrem İmamoğlu’nun ise 9 puan önde olduğu saçmalığını yine Metropoll’ün sonuçlarına göre yorumluyorlar. Kathimerini’de yer alan haberin Yunan medyasının işine gelen en çarpıcı kısmını, yine Özer Sencar’ın söyledikleri destekliyor. Sencar, Türk vatandaşlarının yüzde 51,5’lik kesiminin, Yunanistan ile yaşanan gerilimi, Erdoğan’ın “Seçim gündemi yaratmak” yaratmak için sürdürdüğünü, yüzde 64’lük bir kesimin ise Yunanistan’ı düşman olarak görmediğini belirtiyor. Oysa soru yanlış. Sencar, anket sorusunu “Yunanistan’ın, adaları silahlandırmasının, Türkiye için bir tehdit oluşturup oluşturmadığı” ekseninde sormuş olsaydı, aklı elim her vatandaşın vereceği cevap, “Evet” olacaktı. Sencar, Yunanistan’ın tamamında dillendirilen ve Batı’ya yaymaya çalıştığı “Erdoğan seçimler için gözünü kararttı, savaş istiyor” iddialarını destekleyecek tüm argümanları Yunan medyasına vermekten çekinmedi.

Editör: Haber Merkezi