AÜ Açıköğretim Sistemi bünyesindeki bahar dönemi ara sınavları bugün itibarıyla başladı. 1 milyonu aşkın öğrencinin Türkiye'de ilk kez internet ortamında yapacağı sınav 7 Mayıs'ta sona erecek. 

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, haberglobal.com.tr'den Şifa Kaymak'a yaptığı özel açıklamada 20 günlük süreci anlattı. 

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehdidine karşı öğretimin aksamaması adına öğrenci odaklı bir eksende çalışmalar yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Çomaklı, AÜ'nün, sınava gireceklerin herhangi bir sorunla karşılaşmaması için bütün tedbirleri alarak düzenlemeler yapıldığını belirtti.

TÜRKİYE'DE BİR İLK OLAN DİJİTAL SINAVA İLİŞKİN DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, bugün başlayan internet tabanlı sınava ilişkin "Sınavlara ilişkin düzenlediğimiz toplantılarda, bütün olasılıkları değerlendirdik ve öğrencilerimizin öğrenim süreçlerinin aksamaması için Açıköğretim Sistemi Bahar Dönemi ara sınavlarının internet tabanlı ortamlarda yapılmasını karara bağladık. Öğrencilerimizin sağlığını ve geleceğini düşünerek alınan bu karar neticesinde büyük bir sorumluluk üstlendik ve 1 milyonu aşkın öğrencinin katılacağı bu sınav için bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Anadolu Üniversitesi bu anlamda, Türkiye'nin en büyük internet tabanlı sınav organizasyonunu yapma misyonunu da üstlendi. Öğrencilerin bu zorlu süreçte sınavlarda bir araya gelmesi salgın riskini artıracağından, Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen yazılımlarla İnternet Tabanlı Sınav Sistemini geliştirdik. Öğrenci eksenli bir politika gözeterek tasarladığımız sistem üzerinden öğrencilerimize Covid-19 hakkında bilinmesi gerekenleri soran bir farkındalık testi uyguladık. Buradaki amacımız, insanların küresel pandemi oluşmasına sebep olmuş bu virüs hakkında bilgi sahibi olurken aynı zamanda sınav sistemini de tanımasıydı. Kolay anlaşılır ve içerisinde gerekli yönlendirmeler bulunan bir sistem ortaya çıktı. Öğrencilerimize kafa karışıklığı yaşatmayan bir arayüz eşliğinde sınavlarımız uygulanmaya başlandı. Bunlara ek olarak gerçekleşmeye başlayan sınavlar, şekillenen yeni eğitsel paradigmanın en önemli testi niteliğini de taşıyor" dedi.

SINAV SONUÇLARI NASIL AÇIKLANACAK?

Rektör Çomaklı, "Uzaktan öğretim, dünya genelinde gün geçtikçe daha işlevsel hale geliyor. Türkiye büyük bir dijitalleşme süreci yaşıyor. Anadolu Üniversitesi de bu süreci yakından takip ediyor. Bugün başlanan bahar dönemi ara sınavları yeni eğitsel paradigmanın geniş bir kitle üzerinde uygulandığı ilk örnek oldu. Bir kriz durumunda dahi hiç kimseyi riske atmadan uygulanabilen bu sınav gelecekte birçok öğretim faaliyetinin dijital ortamlar üzerinden gerçekleşebileceğini bizlere gösteriyor. Anadolu Üniversitesi'nin 50 yılı bulan köklü uzaktan öğretim tecrübeleri ve yeniliğe açık vizyonu, dijitalleşme sürecine aktarılmaya devam edecek. Biz yeniliği ve güncelliği öğrencilerimizle buluşturmakta öncü olan bir üniversiteyiz. Sınavlar tamamlandıktan sonra yine tarafımızca geliştirilen yerli ve milli yazılımlarla sonuçlandırmalarımızı gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

KOPYA ÇEKİLİP ÇEKİLMEDİĞİ NASIL ANLAŞILACAK?

Çomaklı "Bu konuda gerekli bütün önlemler alındı. Öncelikle sınav yönergesi ve mevzuatla ilgili yasal süreçler tamamlandı. Sınav için kişiye özel soru setleri hazırlandı. Her öğrenci eş değer nitelikte kişiye özel olarak hazırlanmış soru setleri ile sınava girecek. Sınav güvenliği ile ilgili özel çalışmalarımız da var. Sınav sistemine sık giriş-çıkış yapılması anormal aktivite olarak değerlendirilecek ve anormal aktivite tespiti yapılan öğrencinin dersine ait sınav oturumu sonlandırılacak. Bu çalışmalarımızı da test ettik. Ayrıca sınavın başarı notuna etki değeri, maksimum 25 puan olacağı için bu sınavdan alınacak not, öğrencinin dersten başarılı olacağı anlamına gelmiyor" şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER HER DERSİN SINAVI İÇİN AYRI GÜN SEÇEBİLİR Mİ?

Her ders için ayrı gün seçilebileceğini ifade eden Çomaklı "Öğrencilerimiz, 18 Nisan-7 Mayıs tarihleri süresince yani 20 gün boyunca dilediği gün dilediği dersin sınavını tamamlayabilir. Öğrencilerimiz tüm soruları için resmî web sayfamız ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeliler. Ayrıca tüm soruları için 24 saat hizmet veren [email protected] adresimizle iletişime geçebilirler" uyarısında bulundu.

"CEZAEVİNDE YADA OLAĞANÜSTÜ ÇALIŞMA KOŞULLARINDAKİ ÖĞRENCİLER İÇİN DE ÇALIŞMALARIMIZI TAMAMLADIK"

Rektör Çomaklı zezaevinde ya da olağanüstü çalışma koşulları altında olan öğrenciler için de tüm çalışmalarını yaptıklarını belirterek şunları söyledi;

Öncelikli olarak, 1 milyonu aşkın öğrenciye ilk kez internet tabanlı olarak kişiye özel soru setleri şeklinde hazırlanan sınavların uygulanacağı sistem, bilgisayar, telefon ve tablet gibi internet tabanlı ortamlara sahip araçlarla, uzmanlar tarafından test edildi. Yapılan pilot uygulamalarda sınav süreçleri başarıyla tamamlandı ve meydana gelebilecek bütün aksaklıklar tespit edilerek ortadan kaldırdı. Gerekli teknolojik altyapıya sahip olmayan öğrencilerimiz için bürolarımız da sınava girebilme imkânı sağlandı. Bürolarımızda, Covid-19 kapsamında tüm önlemler alındı ve gerekli hazırlıklar tamamlandı. Yine 20 yaş altı ve 65 yaş üstü öğrencilerimiz ile sınavlara yardımcılı girecek olan dezavantajlı öğrencilerimiz tek tek aranarak sınavları ile ilgili gerekli bilgilendirmeler ve programlama yapıldı. Cezaevinde ya da olağanüstü çalışma koşulları altında olan öğrencilerimiz için de tüm çalışmalarımızı yaptık. Öğrencilerimiz tamamen güven içerisinde ve hiçbir mağduriyet yaşamadan sınavlarını tamamlayabilecekler. 

Sistemin nasıl işlediğinden bahsetmek gerekirse, ilk olarak Açıköğretim Sistemi öğrencilerimiz, Bahar Dönemi ara sınavları için üniversitemizin web sitesinde bulunan bağlantı ile sınav sayfasına geçebilir. Öğrencilerimizin sınava başlamadan önce Çevrimiçi Sınav Sisteminin sağ üst köşesinde yer alan "Nasıl Kullanılır?" bölümünden sisteme yönelik bilgiler alması yararlı olacaktır. Öğrencilerimiz karşılarına çıkan bu ekranda sınavına katılmak istedikleri dersi seçerek ilerleyebilirler. Bir sonraki aşamada; sınav süresi, sorular arasında gezinim yapılamayacağı, soruyu boş bırakarak ilerlenebileceği gibi gerekli bilgilerin yer aldığı bir sınav yönergemiz var. Tüm maddeleri okuduktan sonra, gerekli bilgilendirmelerin okunduğunun onaylanması gerekiyor. Onay sürecinin ardından sınav başlayacak ve ekrana ilk soru gelecektir. Soruyu dikkatlice okuduktan sonra vermek istedikleri yanıtı işaretleyerek bir sonraki soruya geçebilirler. Yanıt vermek istemedikleri sorularda ise en alt kısımda bulunan "Bu soruya boş bırakmak istiyorum." seçeneğini işaretleyebilirler. Sorulara verdikleri yanıtları, "Soruyu onayla ve sonraki soruya geç" butonuna basmadıkları sürece değiştirebilirler. Sağ üst kısımda bulunan "Dersin sınavını bitir" sekmesine tıklandığında derse ait sınav sona erecek ve tekrar giriş yapılamayacaktır. Bu sekmeyi kullanırken lütfen bu bilgi göz önünde bulundurulsun. Tüm öğrencilerimize sınavlarında başarılar dilerim."

Editör: Haber Merkezi