Mu varyantı Dünya Sağlık Örgütü tarafından yakından izlenmesi gereken varyantlar listesine dahil edildi. Mu varyantı ülkelerde görülmeye devam ediyor. Türkiye'de görülen Mu varyantı hakkında detaylar merak ediliyor. Peki, koronavirüs Mu varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Mu varyantı Türkiye'de kaç kişide görüldü? İşte Mu varyantı hakkında bilinmesi gerekenler...

MU VARYANTI NEDİR,NERELERDE GÖRÜLDÜ?

İlk olarak Kolombiya’da tespit edilen yeni tip koronavirüs B.1.621 olarak numaralandırılan varyantına “Mu” ismi verildi. Daha önceki varyantlara da Yunan alfabesine göre Alfa, Beta, Gama ve Delta isimleri verilmişti.

MU varyantı

Yeni varyanta Latin Amerika ve Avrupa’da da rastlandı. Mu varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “yakından izlenmesi gereken varyant” kategorisine alındı. DSÖ, koronavirüsün bu varyantının aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiğini ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. DSÖ daha önce Alfa, Beta, Gama ve Delta varyantlarını “kaygı verici varyantlar” kategorisine almıştı.Mu varyantı ise daha düşük uyarı seviyesine karşılık gelen “yakından izlenmesi gereken” 5. varyant oldu. Daha önce de Eta, Iota, Kappa, Lambda varyantları bu kategoriye alındı. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de Mu varyantını yakın takibe aldı. Mu varyantının Delta varyantına göre daha bulaşıcı olduğuna yönelik bir bulgu ise yok.

MU VARYANTI AŞI ETKİLİ Mİ?

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin ise mevcut aşının Delta varyantı dahil olmak üzere tüm varyantlara karşı etkili olduğunu ve herhangi bir güncellemeye şimdilik ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

MU VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nefes darlığı, balgamlı öksürük, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı veya kusma, İştahsızlık, yüksek ateş gibi belirtiler Mu varyantı belirtileri arasında yer alıyor.

TÜRKİYE'DE MU VARYANTI VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin koca, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili son gelişmelere ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İlk kez Kolombiya’da tespit edilen Mu varyantının sadece 2 vakada görüldüğünü duyuran Koca, bu varyant ile ilgili yeni bir tedbirin gündemde olmadığını söyledi. Koca ayrıca, Türkiye’deki Kovid-19 hastalarında ağırlıklı olarak Delta ve Delta Plus’un etkili olduğunu vurguladı. Koca, ''Mu varyantı 2 vaka var. Bu 2 vaka da İstanbul'da, aşılı değiller. Mu varyantının daha ağır seyrettiği şeklinde genel bir kanaat olduğunu biliyoruz. Ama bizim 2 vakamızda şu an böyle bir durum söz konusu değil.'' dedi.

Editör: Haber Merkezi