Öğrenim görmek için farklı ülkelerden gelen 148 bin uluslararası öğrenci, Türkiye'yi kültürel, dini, ekonomik ve coğrafi konum gibi unsurlardan kaynaklı tercih ediyor...

Arnavutluk'tan gelen Fredinand Hasmuça: "Türkiye bir dünya merkezidir. Türkiye, yalnızca bir medeniyet değil, medeniyetlerin buluştuğu yerdir. Biz öğrenciler, az veya çok bu medeniyetlerle bağ kuruyoruz ifadelerini kullanırken Cibutili öğrenci Mübarek Muhammed ise;
"Benim için de iki seçenek vardı, Fransa ve ABD'ye gidebilirdim. Ancak ben Türkiye'yi kültürel ve dini açıdan tercih ettim,dedi.

Patani'den gelen Ubeydullah Yusuf ise "Patani'de okumayan çok çocuk var. Onlara Türkiye gelmesi için tavsiyelerde bulunacağım" dedi.

Eğitim için farklı ülkelerden gelen 148 bin uluslararası öğrenci, Türkiye'de kültürel, dini, ekonomik ve coğrafi konum gibi unsurlardan kaynaklı öğrenim görmeyi tercih ediyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına (YTB) göre, son 10 yılda yurt dışından Türkiye'ye gelen öğrenci sayısında yüzde 75 oranında artışla 25 bini burslu olmak suretiyle aşağı yukarı 148 bin kişi eğitim alıyor.

Türkiye'nin artan üniversite, araştırma merkezi ve akademisyen sayısı sebebiyle Asya, Afrika ve Balkanlardan gelen yabancı öğrenciler için cazibe merkezi oluyor.

Arnavutluk'tan gelen yüksek lisans öğrencisi Fredinand Hasmuça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın farklı ülkelerinden Türkiye'ye gelen öğrencilerle arkadaşlık yapmasının kültürel açıdan zenginlik olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin Mezopotamya, Osmanlı ve İslamın hakim olduğu bir coğrafyada olduğunu belirten Hasmuça, "Türkiye bir dünya merkezidir. Türkiye yalnızca bir medeniyet değil, medeniyetlerin buluştuğu yerdir. Biz öğrenciler, az veya çok bu medeniyetlerle bağ kuruyoruz." dedi.

Hasmuça, Türkiye'deki bir üniversiteye kaydolmanın Avrupa ülkelerine göre daha basit olduğunu aktararak, "Türkiye'de herhangi bir üniversitede kaydolduğunuz zaman oturum izni almak daha basitlaşıyor. Bunu Avrupa'da veya diğer bir ülkede almak zor." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye bursları vasıtası ile Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdiğini söyleyen Hasmuça, Türkiye'de eğitim almanın pahalı olmadığının altını çizdi. Hasmuça, "Türkiye'deki hayırseverler olmazsa buradaki öğrencilerin neredeyse yarısının okuması olası değil. Bu sayede binlerce öğrenci okutuluyor. Örneğin burada kaldığım Asma Köprüsü Derneği'nde 30'dan fazla öğrenci okutuluyor." diye konuştu.

Daha daha önceden Türkiye'ye gelen yabancı öğrencilere turist gözüyle bakıldığını belirten Hasmuça, daha sonra birden fazla yabancı öğrencinin gelmesiyle bu algının kırıldığına işaret etti.

Türkiye'de elde ettiği tecrübesi ülkesindeki akademik çalışmalara aktaracağını ifade eden Hasmuça ilaveten edindiği insani dşeğerleri de ülnete taşıyarak, Türkiye'nin gönül elçisi olacağını vurguladı.

"Türkiye'yi kültürel ve dini açıdan tercih ettim"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Siyaset Bilimi okuyan Cibutili Mübarek Muhammed ise Türkiye'ye arkadaşlarının tavsiyesiyle geldiğini ifade etti.

Cibuti'de yaşayan insanların rahatça Fransa'ya gidebileceğini belirten Muhammed, "Benim için de iki seçenek vardı, Fransa ve ABD'ye gidebilirdim. Ancak ben Türkiye'yi kültürel ve dini açıdan tercih ettim." dedi.

Muhammed, ülkesindeki çocuklara Türkiye'de eğitim almaları için tavsiyelerde bulunacağını söyledi.

"Patanililerin Türkiye'ye gelmesi için tavsiyelerde bulunacağım"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi mühendislik bölümüne başvurduğunu söyleyen Patanili Ubeydullah Yusuf da "Patani'de okumayan çok çocuk var. Ekonomik sorunlar var. Onlara Türkiye gelmesi için tavsiyelerde bulunacağım." dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümünde okuyan Arakanlı Mufizu Rahman da Türkiye'ye farklı ülkelerden birden fazla öğrenci geldiğini söyleyerek, öğrenciler için çok fazla üstünlükın olduğunu aktardı.

Rahman, Arakan'da sorunlar yaşandığı için Türkiye'yi tercih ettiğini, yardımlarından kaynaklı Türk halkına ve hükümetine teşekkür etti. Rahman, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Arakanlılara sahip çıktığını ifade etti.

Somalili Lise öğrencisi Abdürrezak Muhammed de Türkiye'yi Müslüman bir ülke olduğundan ve Somali halkına yardım etmesinden kaynaklı tercih ettiğini, ülkesine dönünce herkese Türkiye'yi tavsiye edeceğini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi