CUMHURİYET DÖNEMİNDE TÜRK KADINI (CEMİYETLER, FAALİYETLER, HAKLAR)-3

Latife Bekir Hanım’ın konuşmasından sonra kongre başkanının teklifi üzerine Cumhurbaşkanı Atatürk’e bir şükran telgrafı çekilmesine karar verilmiş, ardından Kongre Başkanı Madam Corben Ashby, İstanbul’daki toplantının önemine işaret eden bir konuşma yapmıştır.

Diğer konuşmaların ardından, kongre başkanının teklifi üzerine İran, Suriye, Hint ve Filistin Kadın Birlikleri kongreye kabul edilmişlerdir.

Kongrede şu komisyonlar kurulmuştur: “Hukukta Eşitlik Komisyonu, Ahlakta Eşitlik Komisyonu, Ekonomik Meselelerde Eşitlik Komisyonu, Genel Oy Komisyonu, Evli Kadının Uyruğu Komisyonu, Barış Komisyonu, Kadının Sosyal Durumu Araştırma Komisyonu.

Kongre kapsamında, 21 Nisan 1935’te Tepebaşı Şehir Tiyatrosu’nda, 22 Nisan 1935’te İstanbul Üniversitesinde, 23 Nisan 1935’te yapılan çeşitli toplantılarda katılımcılar tarafından kadın sorunlarını gündeme getiren konuşmalar yapılmıştır.

ESARETE SON VERMEK

24 Nisan 1935’te yapılan “Kadının Oy Hakkı ve Medeni Eşitliği Uluslararası Birliği”nin düzenlediği son toplantı ile çalışmalarını tamamlayan XII. Uluslararası Kadın Kongresi, çeşitli kararlar alarak çalışmalarını tamamlamıştır. Alınan kararlar arasında, “esaret, çocuk ve kadınlarla beyaz ırk ticaretine son vermek, kadının bir mal gibi muamele gördüğü bütün âdetlerin kaldırıldığını arzulamak, birden fazla kadın almak usulüne karşı çıkmak ve protesto etmek, bu usulün uygulandığı Müslüman memleketlerin hükümetlerine bu durumun kanuni bir şekilde kaldırılmasının tavsiye etmek” gibi kadın hakları bakımından çok önemli konular bulunuyordu.

Türkiye’de yapılan bu kongreye yerli ve yabancı basın geniş yer ayırmış ve bu kongrenin Uluslararası Parlamenterler Kongresi’nden çok daha önemli olduğu belirtilmiştir. XII. Uluslararası Kadın Birliği Kongresi ve bunun Türkiye’de yapılmış olması, her bakımdan önem taşımakla birlikte özellikle Müslüman bir ülke olarak Türkiye’nin Batılı ülkeler nezdinde yarattığı olumlu etki ile Müslüman ülkelere de örneklik teşkil etmesi ses getirmiştir. Nitekim, kongreye ev sahipliği yapmasından dolayı Cumhurbaşkanlığı makamına çeşitli kutlama ve teşekkür mesajları gönderilmiştir.

Başarıyla gerçekleştirilen XII. Uluslararası Kadın Kongresi sonrasında Türk Kadın Birliğinin kapatılması konusu gündeme gelmiştir. Başkan Latife Bekir Hanım, 2 Mayıs 1935’te yayımlanan demecinde bunun ipuçlarını vermiştir.

YARIN: TÜRK KADIN BİRLİĞİ KAPANIYOR