Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği, resmi sosyal medya hesabından, 3 Şubat 1992 tarihinde başlayan Ukrayna ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin yıl dönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı paylaştı.

"SOYDAŞLARIMIZ KÖKLÜ BAĞLARIN CANLI TUTULMASINA KATKI SAĞLAMAKTADIR"

Ukrayna ile Türkiye arasında kurulan stratejik ortaklığa ve dostluğa vurgu yapılarak, aynı zamanda Kırım Tatarlarının bu iki ülke arasındaki dostluğun gelişiminde önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Büyükelçilik tarafından yayımlanan kutlama mesajında şu ifadelere yer verildi:

"Stratejik ortağımız ve dostumuz Ukrayna ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 32. yıldönümü kutlu olsun!

Siyasi ilişkilerimizden ekonomik işbirliğimize, kültürel paylaşımlardan savunma konularına uzanan geniş yelpazedeki ilişkilerimiz 2011 yılında stratejik ortaklık niteliği kazanmıştı. Geçtiğimiz yıllar içerisinde de, ülkelerimiz arasında geçmişi asırlara dayanan ilişkilerin üzerine yeni unsurlar inşa ettik, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirdik.

Dostluğumuzun gelişmesinde önemli payı olan Kırım Tatarları, Gagauz ve Ahıska Türkü soydaşlarımız da ülkelerimiz arasındaki tarihi ve köklü bağların canlı tutulmasına katkı sağlamaktadır.

Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan desteğimizi ise dün olduğu gibi bugün de tereddütsüz bir şekilde sürdürmekteyiz. Ukrayna'ya olan siyasi, teknik ve insani desteğimizin yanısıra adil ve sürdürülebilir bir barışın tesis edilmesine yönelik çabalarımıza da devam etmekteyiz.

Ukrayna yönetimi ve halkının, içinden geçmekte oldukları zor koşullara rağmen, yaklaşık bir sene önce ülkemizde meydana gelen deprem felaketinde bizlere uzattığı yardım eli, iki ülke arasındaki bağların gücünü ve dostun kara günde belli olduğunu kanıtladı.

Ukrayna'yla ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesi için her alandaki çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Aynı coğrafyayı paylaşan iki halk arasında inşa ettiğimiz köprülerle dostluğumuz daha da pekişmeye devam edecek."

STRATEJİK ORTAKLIK GÜÇLENİYOR

Türkiye ve Ukrayna arasındaki diplomatik ilişkiler 3 Şubat 1992'de başlamıştı. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında 16 Aralık 1991'de Türkiye, Ukrayna'yı tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştu. Osmanlı İmparatorluğu ile Ukrayna Kozakları arasında 1649'da yapılan ilk anlaşmanın ardından diplomatik ilişkiler Sovyetlerin dağılmasının ardından Ukrayna ile 3 Şubat 1992'de diplomatik ilişkileri tesis etmişti. Aynı yıl, "Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna Arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması" kapsamında stratejik iş birliği adımları atıldı.

Türkiye ve Ukrayna arasında 2011'de Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) ile çok yönlü stratejik ilişkiler tesis edildi. Türkiye ve Ukrayna arasında 2017'den bu yana vize muafiyeti ve kimlikle seyahat uygulamasına geçildi.

TÜRKİYE, UKRAYNA'YI TANIYAN İLK ÜLKE

Ukrayna ve Türkiye ilişkilerinin 32. yıl dönümü kutlanıyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 16 Aralık 1991’de Ukrayna’yı tanıyan ilk ülkelerden biri Türkiye olurken iki ülke arasında 3 Şubat 1992’de ilk kez diplomatik ilişkiler kurulmuştu.

Türkiye Cumhuriyeti, Sovyetler Birliğinden Ukrayna’nın ayrılmasının sonrasında 16 Aralık 1991’de Ukrayna’yı ilk tanıyan ülkelerden biri olmuştu. Ancak, Ukrain ve Türk halkları arasında tarihi ilişkiler çok eskiye dayanıyor. Ukrayna’daki Kozaklar ve Osmanlı İmparatorluğu arasında 1649 yılında ilk anlaşma imzalanmıştı. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu, 1918 yılında Ukrayna Halk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülkelerden biri olmuştu. Türkiye Cumhuriyeti, Ukrayna’nın bağımsızlığını 16 Aralık 1991’de tanıdı.

Türkiye, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ise 16 Aralık 1991’de Ukrayna’yı tanıyan ilk ülkelerden birisiydi. Ayırca, 3 Şubat 1992’de ilk kez diplomatik ilişkiler kurulmuştu. Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna Arasında Dostluk ve İşbirliği Anlaşması” 1993’te onaylandı.

İki ülke arasında 2011’de kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) mekanizmasıyla ilişkiler stratejik ortaklık düzeyine yükseltildi. Ayrıca Türkiye ve Ukrayna arasında 2017’den bu yana vize muafiyeti ve kimlikle seyahat uygulamasına geçildi. İki ülke vatandaşları, serbestçe ziyaret edebiliyor.

Editör: Elif Bilir