TÜRKİYE’nin otomobili olarak lanse edilen TOGG perdelerini geçtiğimiz günlerde açtı. Karşıt görüşler üretmenin oldukça güç olduğu, güçlü bir anlayış ile tasarlanan ve ilk prototipleri üretilen TOGG, her kesimden büyük beğeni gördü.

TOGG ile ilgili tasarımın İtalyan bir otomobil tasarım firmasına yaptırıldığı gibi cevap vermeye değer eleştiriler yanında, prototiplerin yurt dışında üretildiği, otomobilin yerli olmadığı gibi değersiz eleştiriler de yapılmadı değil.

Öncelikle ben de bu noktada bir eleştiri getirmek istiyorum. Birçok yayın kuruluşu, bu otomobili ilk yerli otomobil olarak lanse ettiler. Hâlbuki Türkiye, otomobil sanayiinin güçlü olduğundan övündüğümüz ve yıllardır burada üretilen otomobillere bindiğimiz bir ülke. Hatta geçtiğimiz yıl “yerli üretim” logosuna sahip otomobillere de kayda değer vergi teşvikleri sağlandı. Hal böyle iken TOGG için ilk yerli otomobil demek şu ana kadar Türkiye’de otomotiv sektöründe üretim yapmış firmalar ve bunların çalışanları için motive edici olmasa gerek. Zira, Sanayi Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de üretilen otomobillerde geçtiğimizin yıl değerleri ile yüzde 60’ın üzerinde yerli olanları mevcut.

Elbette yerlilik oranı bu otomobil için de, dünyadaki hiçbir otomobil için de yüzde 100 olmayacaktır. TOGG yöneticilerinin ilk model için verdikleri yerlilik sözü yüzde 50 iken, üçüncü yılda ise yüzde 70’e yaklaşmayı hedefliyorlar. Dolayısıyla TOGG için ilk yerli otomobil olmasa da ilk milli otomobillerden birisidir diyebiliriz.

Yerli ve milli arasındaki ayrım için bu köşede ilk yazdığım yazılardan biri olan “Yerli ve milli nedir?” başlıklı yazıma göz atabilirsiniz. Bizim, ekonomimiz için yerliyi yani burada üretip buradaki ekonomiyi döndürenini, güvenliğimiz için ise milliyi, yani birisi bir düğmeye basınca üretimi durmayacak olanları tercih etmemiz gerekiyor. Millilik, otomobilin üretimindeki kritik parçaların tamamının ya burada üretilmesini ya da siyasal olarak dünyanın farklı bölgelerinden alternatifli edinilebiliyor olmasını gerektirmektedir.

TOGG anlayış olarak beklentiden daha fazlasını vermiştir. Özellikle otomobilin bir “dijital ürün” olarak tasarlanmış olması gerçekten doğru bir adımdır. Bir adım atılıyorsa bundan 10-20 yıl sonrası için atılmalıydı, bu yapılmış görünüyor. Ayrıca bu elektrikli otomobil, petrol istasyonları gibi sektörlerde de kaçınılmaz olan dönüşümü hızlandıracaktır. Diğer yandan 5G ve mobil uygulamalar gibi sektörler ile de yoğun etkileşim içinde bu sektörler için birer mecra haline gelecektir.

Bundan sonrası ise üretim süreçlerini makul şekilde tesis etmek, bunu yaparken Türkiye’deki üretim ve montaj kapasitesinden olabildiğince fazla yararlanmak ve satış çıktığında olabildiğince sorunsuz bir otomobili sunmak olacaktır.

Elbette otomobilin çıkış fiyatını hepimiz merak ediyoruz. Çıkış fiyatının benzer elektrikli SUV’lardan daha uygun olmasını yerli olması nedeniyle hepimiz bekliyoruz. Bununla beraber bu tür yerli otomobillere özel olarak finansman imkânlarında da önemli avantajlar olacaktır.

TOGG olarak markasına da gittikçe daha fazla ısındığımız bu otomobil çıksa da alsak diyerek, bu çalışmada, fikir aşamasından, işi başlatmaya; tasarımdan, prototipe emeği geçen tüm herkesi tebrik ediyorum.

Kaynak: https://www.turkgun. com/yerli-ve-milli-nedir-makale- 29012