Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Türkgün Gündem Türkiye'nin 'Uzay Misyonu'nda yeni proje

Türkiye'nin 'Uzay Misyonu'nda yeni proje

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Türkiye Uzay Ajansı'nın faaliyetlerini daha etkili bir şekilde yürütmesini sağlamak amacıyla 'Uzay Kanunu' hazırlıklarının başlatıldığını açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'nin 'Uzay Misyonu'nda yeni proje
KAYNAK: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, meclise uzayla ilgili bir kanun tasarısını götürmek istediklerini belirtti. Bakan Kacır, bu kanunun Türkiye Uzay Ajansı'nın (TUA) uzun vadeli projelerine destek sağlayacak düzenlemeler içereceğini belirtti.

Milli Uzay Programı kapsamında yapılan basın toplantısında Bakan Kacır, Türkiye'de ilk kez bilimsel bir olayın toplumsallaştığına dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile çeşitli bağlantılar kuracaklarını ve bu etkinliklerin Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nde (GUHEM) gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bakan Kacır, Cuma günü Bursa'da gençlerle bir araya gelerek Gezeravcı ile çevrim içi bir bağlantı yapacaklarını ve ardından Hatay, Samsun ve Diyarbakır'daki okulların da Gezeravcı ile görüşmeler düzenleyeceğini belirtti.

Ayrıca, Gezeravcı'nın dönüşünden sonra Türkiye'de çeşitli şehirleri ziyaret edeceğini ve daha sonra Türk devletlerine ziyaretler gerçekleştireceğini ifade eden Kacır, Gezeravcı ile 10 yıl boyunca birlikte çalışacaklarını söyledi. 

Kacır, Gezeravcı'nın uzaya gönderilmesinin Türkiye için bir fırsat olduğunu vurgulayarak, uzay ve teknoloji alanındaki ilgiyi TEKNOFEST etkinlikleri aracılığıyla artırdıklarını belirtti.

ANKARA'DA KURULACAK

Uzay sanayi için de bunun milat olacağını belirten Kacır, şöyle devam etti:

"İnşallah peşinden meclise uzay kanununu götürmek istiyoruz. Hazır bir uzay kanunu taslağımız var. Türkiye Uzay Ajansının (TUA) çalışmalarını da daha güçlü şekilde yapmasını sağlayacak bir taslak hazırlamıştık. Cevdet Yılmaz Bey'in ofisi de onun üzerinde çalışıyor. İnşallah bu işi milletvekillerimize sunmak istiyoruz. Onu hızlandıracağız. Peşinden bir uzay teknoloji geliştirme bölgesini Ankara'da kuracağız. Zaten bu milli uzay hedefleri içerisinde olan bir projeydi. Türkiye inşallah uzay sanayine savunma sanayindeki gibi bir başlangıç yapacak. Biz şimdiye kadar kendi uydularımızı yaptık bunlar önemli projeler. Ama dünyada uzay ekonomisi çok hızlı büyüyor. 5-6 yıl içerisinde 1 trilyon dolara geleceği öngörülüyor. Dolayısıyla bunu kaçırmayalım. Kanun, çoğunlukla TUA'nın uzun vadeli projeler başlatmasına imkan tanıyacak düzenlemeleri kapsayacak. Savunma sanayindeki gibi uzayı da müstakil bir alan haline getirmek istiyoruz. Herhangi bir bilimsel çalışma alanının ötesinde müstakil bir sanayi kolu olarak da uzayı geliştirmek istiyoruz."

"PROJELERDEN TÜRK SANAYİNE PAY ALMAK İSTİYORUZ"

Bakan Kacır, Türkiye'de bazı faaliyetlerin daha konsolide hale gelmesi gerektiğini belirterek, bazı izinlerin, üretim süreçlerinin daha verimli yürütülmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Barışçıl uzay çalışmalarında çok geniş bir işbirliği ağına her zaman açık olduklarını vurgulayan Kacır, şunları kaydetti:

"Her ülkenin farklı kabiliyetleri var. Bu ziyaretimizde ABD'nin hem özel hem kamu müesseseleriyle NASA ve Axiom Space firmasıyla yoğun görüşmeler yaptık. Axiom Space, uzay istasyonunun yenilenme projesini üstlenmiş. Yeni modüller ekleyecekler uzay istasyonuna ve mevcut istasyonu emekli edecekler. Bunların hepsinin yaşam ömürleri var. Bu projelerden biz Türk sanayine pay almak istiyoruz. Türk sanayinin buralarda tedarikçi olmasını istiyoruz. Ben gerçekten savunmadaki kabiliyetimizi iyi bildiğimden, uzay endüstrisinde de bizim sanayimizin çok güçlü şekilde rol oynayabileceğine inanıyorum. Onlar buraya gelecekler, birlikte çalıştaylar yapacağız.

Sanayi kapasitemizi onlara tanıtacağız. Sanayicilerimize orada yürüyen projeleri daha fazla anlatacağız. Bu misyonu birkaç yıl sonra geri dönüp baktığımızda buradan neşet etmiş bir uzay sanayinin doğuşuna vesile olsun istiyoruz. Diğer ülkelerle de insanlı misyon için vaktiyle Rusya ile de görüşmeler yaptık. Gelecekte pek çok ülkeyle bunu yapabiliriz. Uzay zaten dünyada olup bitenlerin hala en az yansıdığı alandır. Alper Gezeravcı'nın bulunduğu istasyonda Rus kozmonotlar da var. Barışçıl bir alan olduğu için yeryüzünde ne kadar çekişme olursa olsun oraya minimum seviyede yansıyor. Bu da insanlığın geleceği için iyi bir şey. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin menfaatine olan bir projeyse herkesle görüşürüz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye ile İran arasında dezenformasyonla mücadelede işbirliği

Türkiye ile İran arasında dezenformasyonla mücadelede işbirliği