Dünyanın tarihinin en önemli kavimlerinden biri olan Türkler, farklı dinlere inanmıştır. İslamiyete geçen Türkler ise çoğunluğu oluşturmuştur. İslam inancından önce tek Tanrı inanıcına sahip olan Türkler'in İslamiyet'i kabul etmekle zorlanmadı. Pek çok kişi, "Türkler nasıl Müslüman oldu? Türkler İslamiyet'e ne zaman geçti?" gibi sorulara yanıt arıyor.

TÜRKLER NASIL MÜSLÜMAN OLDU?

Türk ve Müslüman Araplar Tarihte ilk defa ittifak oluşturmak suretiyle ortak bir noktada buluştu. Bu durum belli bir ilkeyi korumak amaçlı gerçekleşmişti. Talas Savaşı ile beraber ortak bir düşmana karşı verilen savaş neticesinde, Türkler ve Araplar kültür alışverişine girdi.

Bu alışveriş içerisinde en önemli durum Şüphesiz Müslümanlığın kabul edilmesidir. İnanç açısından ortak kültüre sahip olmaları nedeniyle, Türkler İslamiyet’i çok daha kolay bir şekilde kabul etmiştir. Zaman içerisinde kültür alışverişinin yaygınlaşması üzerinden, Müslümanlık çok daha hızlı biçimde Türkler arasında yayıldı.

Atv'de yayınlanan Destan dizisi salı günleri ekrana geliyor...

TÜRKLER HANGİ SAVAŞ SONRASI MÜSLÜMAN OLDU?

751 yılında gerçekleştirilen Talas Savaşı ile beraber Türkler Müslüman oldu. Müslüman Araplar ve Türkler bu tarihte ilk defa buluştu. Bu ittifakın temel nedeni ortak bir düşmanın olmasıdır. Bu düşman ise o dönem sınırları tehdit eden Çin hanedanlığıdır. Talas ırmağı kenarında gerçekleştirilen bu savaş neticesinde, Türk ve Arap orduları Çin ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı.

Yapılan savaş ile beraber Türkler ve Araplar sınır bölgelerini korudu. Böylece bu durum Türk Müslüman ilişkilerinde bir dönüm noktası haline geldi. Türklerin Müslümanlaşması ise bu tarihten sonra çok daha hızlı bir şekilde sürdü. Aynı orandaki inançlara ve değerlere sahip olması üzerinden, Türklerde Müslümanlık çok daha kolay yayıldı.

Böylece Orta Anadolu'da başlayan Türklerdeki Müslümanlık, Anadolu'ya kadar devam etti. Daha sonra devam eden kültür alışverişi ile beraber, Müslümanlık Türkler içerisinde tamamen yerleşik yaşam tarzı haline geldi. İnanç açısından Türkler için bu durum tam bir dönüm noktası oldu ve inançları bir daha değişmedi.

Editör: Haber Merkezi