Pınarbaşı Belediyesi tarafından yaptırılan ve girişinde 16 Türk devletinin bayrağının bulunduğu Türklük anıtı  Pınarbaşı Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu'nun girişimleri  ile genel bakıma alınarak hem tadilatı hem de restorasyonu yapıldı. Anıtın üst tarafında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büstü, alt tarafında ise MHP'nin efsanevi lideri merhum Alparslan Türkeş'in ve gençliği simgeleyen erkek ve kız heykelleri yer alıyor. Anıtın duvarlarında ise 16 Türk Devletinin bayrağı, Orhun abideleri, Malazgirt savaşı, Ergenekon'dan çıkış, İstanbul'un fethi ve İstiklal Savaşını simgeleyen gravürler bulunuyor.

Pınarbaşı Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu, restorasyon çalışması tamamlanan ve halkın ziyaretine sunulan Türklük anıtının yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Başkan Uzunluoğlu," restorasyonunu tamamladığımız Türklük Anıtımız kış şartlarına rağmen ziyaretçi akınına uğruyor. vatandaşlarımız burada geçmişe giderek gravürlerden bilgi sahibi oluyor dedi. Pınarbaşı Belediye Başkanı Menduh Uzunluoğlu, bir süre öncede MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli'yi Genel Merkezde ziyaret etmiş, Türklük anıtının restorasyonu ile ilgili bilgiler vermişti.

RESTORASYONDA YAPILAN ÇALIŞMALAR

Pınarbaşı Türklük Anıtının tadilat ve restorasyon çalışması 29.07.2019 tarihinde başlamış, 21.08.2019 tarihinde tamamlanmıştır. Yapılan tadilatlarda, zeminde bulunan traverten kaplamalar sökülmüş yerine bazalt kaplama yapılmıştır. Orta bölümde bulunan havuz kısmı yıkılmış ve yerine bazalt kaplamalı basamaklar inşa edilmiştir.Zemin iyi olmadığı için zemine kalıp çakılarak çelik hasırlı beton dökülmüştür. 16 Türk Devleti hükümdarlarının bulunduğu büstlerin alt kısımları ve Alparslan Türkeş Heykelinin arka ve yan kısımlarına mermer kaplama döşenmiş, Anıtın yol kenarında kalan istinat duvarı kısmına da 16 Türk devletinin bayrakları çizilmiştir.ayrıca duvar üzerine dekoratif sıva yapılmış, İnsanların can güvenliğini sağlamak içinde İstinat duvarı üzerine 210 metrekare uzunluğunda demir korkuluk yapılmıştır.

Editör: Haber Merkezi