Elon Musk Twitter’ın yeni patronu olarak geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Bu açıklama şu şekilde idi.

“Twitter, 31 Mart'ta tivit önermek için kullanılan tüm kodları açacak. "Algoritmamız" aşırı derecede karmaşık ve dahili olarak tam olarak anlaşılmış değil. İnsanlar birçok aptalca şey keşfedecek, ancak sorunları bulunur bulunmaz yamalarız! Daha çekici tivitler sunmak için basitleştirilmiş bir yaklaşım geliştiriyoruz, ancak bu hala devam eden bir çalışma. Bu da açık kaynak olacak. Kod şeffaflığı sağlamak ilk başta inanılmaz derecede utanç verici olacaktır, ancak öneri kalitesinde hızlı bir iyileşme sağlamalıdır. En önemlisi, güveninizi kazanmayı umuyoruz.”

İşin ilginci bu açıklama, Sabah gazetesinin deprem ve sonrasında Twitter’ın bilinçli yönlendirme ile belli etiketleri öne çıkarması ile ilgili haber sonrasında yapıldı. Özellikle seçimler öncesinde Twitter’ın algı operasyonlarına zemin oluşturabileceği konusu haberin vurgusu idi.

Twitter patronunun açıklaması da bizim önümüze hangi tivitlerin öncelikli geleceğini belirleyen Twitter’da çalışan yazılımın uyguladığı yöntemin yani algoritmanın niteliğine kendisinin de güvenmediğini, hatta birçok yerini tam anlayamadıklarını ifade ediyor.

Kodun açık şekilde yayınlanması tüm dünyadaki yazılımcıların bu kodlara bakabileceği, okuyabileceği, anlamlandırabileceği ve Twitter öneri algoritmasının akış haritasını çıkarabileceği anlamına geliyor.

Elbette bunun ifşa edilmesi her şeyin düzeltileceği anlamına gelmez. Bazı algolar hâlâ Twitter’ın ve Amerikan devletin işine gelebilir. Ancak, bunlara yapılan itirazlarda kamu otoritelerinin ellerinin daha güçleneceği de bariz.

Yakın zamanda, kanaat önderleri, ünlü kişiler, gazeteciler gibi kişilerin kendi isimleri ile açılmış 1-2 aylık sahte hesaplar belirmeye başladı. Seçime doğru bir operasyon hazırlığı olduğu bariz. Bu görünen kısmı. Görünmeyende de birçok trol hesap el değiştiriyor ve seçime doğru birden farklı isimlere bürünmeye başlayacaklar. Bugüne kadar ağaç, çiçek, böcek, komik video, futbol hesapları görünüp takipçi biriktiren hesaplar birden siyasi amaçlara hizmet etmeye başlayacaklar.

Seçime doğru oluşabilecek bu harekete karşı devlet kurumlarımızın aktif olması gereken günler. Elbette buna itiraz edenler ifade özgürlüğü temelinde cümleler kuruluyor. Peki, tek bir noktadan yönetilen bu hesaplar kamuoyunun algısını yönlendirmek için hareket ettiğinde bu ifade özgürlüğüne ve demokrasiye aykırı olmuyor mu?

Twitter patronunun algoları açıklamasının ardından yazılımcıların bulgularını elbette paylaşacağız. O zaman her şey daha net olacak.