10. hafta ile ligde heyecan seviyesi de on numara oldu. Puan cetvelinde zirve yarışları şekillenmeye başladı. Tabii ki, hakem hataları da daha çok göze batmaya başladı. Kayseri-Galatasaray ve Ankaragücü -Fenerbahçe maçındaki tartışmalı kararlar yine gündemin üst sırasındaydı. Bazı faul değerlendirmeleri haricinde Ali Şansalan’ın derbideki başarılı diyebileceğimiz yönetimi, bu nedenle biraz gölgede kaldı.

“EL”DE ÇİFTE STANDART

Kayseri-Galatasaray maçında Barış Alper Yılmaz’ın kapalı olan koluna çarpıp gol olan pozisyonda, gol iptal edildi. Oyuncunun burada kolunu kesecek hali yok. Ama hakemler de golü iptal ederek, kuralı doğru uyguladılar. Kurala göre Barış Alper Yılmaz’a, top kendi ceza alanı içinde aynı şekilde çarpsaydı, penaltı verilmeyecekti. Aynı hareket rakip ceza alanı içinde olursa ihlal, kendi ceza alanı içinde olursa ihlal yok. Hakemlere verilen talimat bu. Mantığa uygun gelmeyen bu çifte standart konusunda, kural koyucu yeni bir düzenleme getirmeli mutlaka.

BİR VAR, BİR YOK

Sezon başında yola çıkılan “VAR yokmuş gibi” maç yönetme ve izleme hedefi tutmadı. Birçok maçta VAR’ dan beklenen müdahaleler gelmezken, gereksiz müdahaleleri de görmeye başladık. Kayseri Galatasaray maçının hemen başında Icardi’nin şutundaki elle oynama pozisyonu için VAR’ın devreye girmemesi ve Beşiktaş-Trabzon maçında Yusuf Yazıcı’nın kırmızı kartı için devreye girmesi sıkıntı yarattı . Kayserisporlu, Hoosseini kaleye giden topa, sağ kolunu açarak avucunu bariyer olarak koyuyor. Bu net bir penaltı. Yusuf Yazıcı’nın pozisyonu ise fotoğraf olarak baktığımızda kırmızı kartı andırıyor olsa da, acımasızlık ve şiddet içermediği için, VAR’ın müdahalesi yanlış oldu. Kısacası bu hafta VAR olması gereken yerde yoktu. Olmaması gereken yerde ise VAR oldu.

YORUMCULARA DERS ŞART

Ankaragücü-Fenerbahçe maçında, Ankaragücü’nün iptal edilen golünde pilot kameradan çizilen ofsayt çizgisinin perspektif açıdan dolayı eğri görünmesi tartışmalar yarattı. Daha doğrusu tartışmalarla beslenen yorumcuların ekmeğine yağ sürdü. Bu insanları ilkokula götürüp resim dersinde yol resmi çizdirmek lazım. Ama bu tür tartışmaları bıçak gibi kesecek olan uygulama şu anda Şampiyonlar Ligi’nde mevcut. 3 boyutla, otomatik ofsayt tespit eden bu teknolojiyi TFF en kısa zamanda Riva’ya getirmeli.