Bakan Pakdemirli, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ile Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanlığı arasındaki "Fındık Alanında Stratejik İşbirliği Deklarasyonu"nu belirtti.

Bakan Pakdemirli, şu ifadeleri kullandı: "Bu deklarasyonu Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan halkları arasındaki dostane ilişkileri güçlendirmek, fındık alanında işbirliğini geliştirmek, üretim, kalite, verimlilik için potansiyel ve ihtiyaç duyulan bilimsel, teknik ve teknolojik işbirliğini sağlamak ve fındık alanında daha yakın bir işbirliği geliştirmek, ortak faydaları ve ortak çıkarları gözetmek amacıyla yapmaktayız.

Bu deklarasyon, dünya fındık üretiminde en büyük paya sahip ilk 5 ülke içerisinde bulunan 3 ülke olarak omuz omuza, bir arada, fındığın anavatanında, kültür fındığının dünyaya yayıldığı topraklarda, fındığın üretimini, kalitesini ve verimini artırmak, hastalık ve zararlılarla mücadele, yeni çeşitlerin geliştirilmesi yönündeki kararlılıklarını ortaya koymaktadırlar.

Biz 3 bakan olarak her zaman üretenin ve tüketenin yanısırayız. Yeni çeşitleri üreticimize sunmak, verim ve kaliteyi arttırmak, bölgemizdeki hastalık ve zararlılarla mücadele etmek, ürün kalitesi ve çeşitliliğini arttırarak fındığa katma değerkazandırmak ile kaliteli ürünün tüketicilere ulaşması yönündeki stratejik işbirliğimizde kararlı olduğumuzu açıklıyoruz."

Azerbaycan Tarım Bakanı İmam Karimov ve Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili de fındığa dair işbirliğinin her üç ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.

Konuşmaların sonrasında üç ülkenin bakanları, birbirlerine hediyeler takdim etti.

Programa, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğlulları, AK Parti Ordu Milletvekilleri Şenel Yediyıldız ve Ergun Taşcı, AK Parti Giresun Milletvekili Kadir Aydın, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler ile diğer ilgililer katıldı.

Bakan Pakdemirli, fındığın tohumdan çatala kadar olan zincirini hep birlikte uygulamaylama, planlama ve tek vücut olunmasının önemine dikkati çekerek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Zira Türkiye bu işte en büyük ancak Azerbaycan ve Gürcistan da önemli üreticiler arasında. Dünyada 5 büyük üreticinin 3'ü burada. Diğer üreticiler de gelmek isterse onlara da gönlümüz, kapımız açık. Bölgesel işbirlikleri önemseme anlamında bu bölgeden böyle bir inisiyatife başlamış olmanın anlamlı olduğuna inanıyorum. Teknik ekiplerimiz bir araya geldi, ortak çalışmalar yürüttük ve bugün itibari ile karşınıza 3 bakan olarak hazır, Karadeniz'imizin bu hoş ilinde, Ordu ilinde karşınıza çıktık." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi