Ücretsiz izne çıkan sigortalıya destek İşveren işçiyi ücretsiz izne çıkarmak zorunda kalırsa sigortalıya aylık 1.168 lira destek sağlanacak. Bu tutarlar yeni yılda yaşama geçecek asgari ücret artışına göre artırılacak. Sigortasız çalıştırdığı ya da çalıştırmakta olduğu işçilerine sigorta yapan işverene geçmişe yönelik borç çıkarılmayacak. İşverenler, prim desteğinden 1 Aralık 2020’den itibaren fesih yapılamayacak sürenin sonuna kadar her ay yararlanabilecek.

İstihdama dönüş prim desteğinden ihale konusu iş üstlenen iş yerleri hariç, özel sektör işverenlerine ait iş yerlerinde çalışan sigortalılardan dolayı yararlanılabilecek. İşverenler prim desteğini 1 Aralık 2020’den itibaren fesih yapılamayacak sürenin sonuna kadar her ay alabilecek.

Prim desteği tutarı; kapsama giren ve kuruma bildirilen sigortalının prim ödeme sayısının 44.15 Türk Lirası ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar olacak. Sigortalı için 30 gün üzerinden bildirim yapıldığı varsayıldığında; işveren aylık 30 1.324 lira prim desteğinden yararlanabilecek.

İşverenin destekten yararlanabilmesi için destek kapsamına giren sigortalısını; www.sgk.gov.tr  adresinden giriş yaparak; “e-SGK/İşveren/ İşveren Sistemi/Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama” ekranlarında yer alan istihdama dönüş desteği menüsünden başvuru yapılabilir.

Destekten başvuru tarihi itibarıyla sadece T.C kimlik numarası olan sigortalılar için yararlanabilecek. Sigortalının özel sektör iş yeri işverenine başvurduğu tarih itibarıyla yabancı kimlik numarasının olmaması gerekiyor.

Sigortalı, iş veya hizmet sözleşmelerinin sona erdiği ya da halihazırda çalışmakta oldukları en son özel sektör iş yeri işverenine başvurusunu 1 Aralık 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında yazılı veya sözlü yapılabilecek. Bu niteliktekiler herhangi bir belge ibraz etmeyecek.

Yasada kısıtlama olmamakla birlikte işveren pandemi süresince sadece belli işçileri ücretsiz izne ayırıp, aynı işi yapan diğer işçileri hiç ücretsiz izne ayırmazsa bu kötü niyete girer. Ücretsiz izin uygulamasının aynı işi yapmakta olan işçiler arasında dönüşümlü yapılması gerekir.

Aynı işi yapan işçiler kesintisiz çalıştırılırken, bir çalışan uzun süreli ücretsiz izne çıkartılıyor ise ayrımcılığın giderilmesi için noterden ihtarname çekebilir. Adaletsizlik düzeltilmezse iş akdini haklı fesih gerekçesi yapılabilir.

Sonuç olarak, Yasa ile verilen hakkın kötüye kullanılmaması gerekir.