2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlandı. Bu genelge ile akillisehirler.gov.tr adresinden yayınlanacak planın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürüyeceği belirtildi.

Yapılan sunum toplantısında ise eylem planının ana başlıkları tanıtıldı. Bunların başlıcaları, öbeklenmiş şekilde, şunlar:

1- “Şehirlere özgü akıllı şehir stratejileri ve yol haritaları oluşturulacak.” Tüm illerin valiliklerinin katkısıyla o şehirdeki akıllı şehir uygulamalarının şehre göre önceliklendirilmesi ve yapılması sağlanacak.

2- “Şehirlerin akıllı şehir olgunluklarının geliştirilmesi için programlar ve rehberlik mekanizması kurulacak.”

3- “Şehirlerin olgunluk seviyelerinin tespiti ile akıllı şehir endeksi oluşturulacak.”

4- “Yerli ve milli geliştirilecek akıllı şehir ürün ve hizmetleri öncelenecek, bu ürün ve hizmetler ayrıca ihraç edilecek. Bu ortamı kolaylaştırma için de teknoloji radarı ve Akıllı Şehir Pazarı kurulacak. Yıllık 30 milyar TL’lik bir akıllı şehir ihracatı hedefleniyor.”

5- “Akıllı şehir mekanizmalarının ortaklaştırılması ile bütünlük sağlanacak ve ulusal coğrafi veri standartları belirlenecek.” Ayrıca bu ortaklaştırma sayesinde veri merkezi olarak toplanabilecek, Türkiye Akıllı Veri Bankası oluşturulacak ve bu veri de yatırımcılara (ve belki araştırmacılara) açık hale getirilecek. Bu sayede şehirlerin birçok sorununa sektörel çözüm önerilerinin gelmesi mümkün olabilecek.

6- “2023’e kadar 7 coğrafi bölgede akıllı şehir teknolojileri üretimi için akıllı bölge ve AR-GE merkezleri kurulacak.” Ayrıca bu konuya ihtisaslaşmış bir teknoloji geliştirme bölgesi kurulacak.

7- “Belediyeler ve girişimciler için akıllı şehir dönüşümü için finansman sağlanacak.” Bu noktada AB, İlbank, Emlak Katılım Bankası ve diğer finans kaynakları kullanılacak.

8- “Akıllı şehir alanında çalışacak nitelikli insan kaynağı kapasitesi artırılacak.” Akıllı şehir uzmanlığı teşvik edilecek.

9- Akıllı çözümlerle şehircilik hizmetlerinin bütünlüğü sağlanacak. Akıllı şehrin tüm paydaşları arasında işbirliği ve koordinasyon sağlanacak.

10- Akıllı şehir bilgi güvenliği ve kişisel verinin korunması yönetişim mekanizmaları oluşturulacak.

Sunumda akıllı şehir uygulamalarının aşırı yağış, çöp, afet, su kaçak kayıp, su geri dönüşümü, şehirsel yakıt tüketimi gibi konularda sağlayacağı faydalar birinci ağızdan vurgulandı.

Ben, günümüzün yeni güçlenen akımı olan akıllı şehir çözümlerinin yüksek maliyetine vurgu yapmak isterim. Her yeni teknoloji gibi akıllı şehirler de pahalı. Bu işi ya yerli ve milli üretilen ve burada birçok sektörü geliştirdiği gibi, maliyet olarak da etkin olabilecek çözümlerle yapabilmeliyiz, ya da yurtdışında üretilen çözümlerin maliyetlerinin makul seviyelere inmesini beklemeliyiz. Bu eylemlerin en önemli ve uygulanmasında hassasiyet gereken maddesi bu olsa gerek.

Diğer yandan, elbette akıllı şehir bir bütünsel hedef gerektirse de, uygulama aşamalandırılabilir. Bu sayede de bu anlamda yerli çözümlerin oluşması için fırsatlar sağlanabilecektir.

Akıllı şehirler geçen yazı dizimizde ele aldığımız gibi çevre, enerji, yaşam kalitesi gibi birçok alanda bize avantaj sunacak. Diğer yandan maliyet ve riskleri de getirecek. Hiçbir teknolojide yapmamamız gerektiği gibi görmezden gelmemeliyiz. Uygulamada aşamasında ise kendi ihtiyaç ve kültürümüze göre uygulayabilmeliyiz.

Kaynak: https://www.akillisehirler.gov.tr/wp-content/uploads/EylemPlani.pdf