İzmir Bölgesi Hakemi Halil Umut Meler(33), hakemlik kariyerindeki ilk İstanbul derbisine çıkacak. Merkez Hakem Kurulu maç trafiği olarak Halil Umut Meler’i, ilk yarıda oynanan Galatasaray- Fenerbahçe ve Fenerbahçe-Beşiktaş maçlarına atamayı planlamıştı. Fakat son anda planlamayı değiştirmiş, her iki maça da Cüneyt Çakır’ı görevlendirmişti. Bu defa kendi planlamalarını bozmadılar ve Halil Umut Meler’i atadılar. Bence de doğru yaptılar.

Futbolumuzun derbi yönetecek yeni isimlere şiddetle ihtiyacı var. Eski yıllarda derbi gündeme geldiğinde, en az 8-10 hakem aday gösterilirken, günümüzde maalesef bu sayı 4’ü geçmiyor. Nereden bakarsanız bakın, Cüneyt, Fırat, Mete ve Ali dışında aday çıkmıyor. Umarım Halil Umut Meler, bu ekibin 5 ayağı olur ve ilk sınavını da başarıyla tamamlar.

Peki, Halil Umut bu maçı başarmak için ne yapmalı?

1. Hakemlikte başarılı olmanın yarısı iyi konsantre olmaktır. Maç öncesi kendisinin ve ekibinin konsantrasyonunu en üst düzeyde ayarlayabilmeli.

2. Her iki takımın da kadrolarını inceleyip müsabaka esnasında hakeme ve maçın gidişatına problem yaratabilecek oyuncuları tespit edip, özellikle bu sporcuları yeri geldiğinde hemen ikaz edip, gerekirse ihtar vermeli.

3. Maçın ilk dakikasından itibaren vereceği tüm kararlarda teraziyi çok dikkatli kullanmalı. Adalet ve eşitlikten şaşmamalı.

4. Abartılı ve aşırı itirazlar olduğunda, sarı kartı ile derhal yaptırım uygulamalı.

5. Her ne kadar VAR, protokol gereği açık ve bariz hata olduğunda devreye girse de, hakemin tereddütte kaldığı anda, çağrılmadan monitöre gitme hakkı da var, gerekiyorsa bunu da kullanmalı.

6. Elle oynamalar günün tartışma modası. Tartışmalı bir pozisyon olursa, mutlaka kararı gündemde kalacak ve birileri tarafından kabul edilmeyecektir. O yüzden bir karar verirken ilk gördüğünün doğru olduğu ilkesini göz ardı etmemeli.

7. Oyun her durduğunda, tekrar nasıl başlayacağını mutlaka yardımcıları, 4. hakem ve icap ederse VAR odası ile teyit etmeli.

8. Oyun içerisinde futbolcularla diyalogdan kaçınmalı, ancak diyalog konusunda sınırlı davranmalı, uzatmamalı, en etkili diyaloğun, kısa diyalog olduğunu aklından çıkarmamalı.

9. Her ne olursa olsun sinirlenmemeli, futbolculara ve kulübedekilere karşı davranışlarında dikkatli, üslubunda özenli olmalı.

10. Şiddet ve çirkinlik içeren her türlü davranışa karşı asla affedici olmamalı ve şunu asla aklından çıkarmamalı: “Acırsan, acınacak duruma düşersin”