Ölümcül salgın bazı planların ertelenerek yeniden karar alınmasına yol açarken eğitim hayatında da birtakım değişikliklere neden oldu. Üniversitelerde uzaktan eğitime devam ediliyor. Bakan Ziya Selçuk açıklama yaparak öğrencilerin sorularına cevap verdi. Peki, Üniversiteler ne zaman açılacak?

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK? 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç düzenlediği basın toplantısında devletin vermiş olduğu kararla üniversitelerin de diğer okullar gibi 12 Mart tarihinde eğitim öğretime ara verdiğini anımsattı.

Saraç, 23 Mart tarihinden itibaren eğitim öğretimin kesintiye uğramaması ve uygulamada birlik fikriyle verilen araya son verildiğini ve bir haftanın sonunda online olarak, uzaktan ve açıktan öğretim başlatıldığını hatırlattı.  Koronavirüs salgının Çin'de büyük boyutlara gelmesiyle birlikte, dünyada genelinde yükseköğretim konusunda başarı gösteren ülkelerin programlarını uygulamaya almaya çalıştıklarını ve tavsiyeleri yakından inceleyerek iyi örnekleri analiz ettikleri bildirdi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç;

Dijital öğretim ve uzaktan eğitim yöntemlerinin, hiçbir biçimde örgün öğretimin yerine geçemeyeceğini bildiklerini belirterek, üniversite hayatının benzersiz bir sosyalleşme ortamı olduğunu fakat yaşanılan bu olağanüstü durumda örgün öğretime ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Ayrıca Saraç, bu süreçte öğrenciler için dijital imkânların sonuna kadar faydalanmak istediklerini iletti.

Bazı dersler açık öğretimle, uzaktan öğretimle sürerken bazılarının da yaz okuluna kalabileceğini söyleyen Saraç, bu yeni durumu kabul etmek durumunda olduğumuzu, bunula birlikte, her bir dersin doğasında nasıl farklı bir öğrencilik gerekiyorsa burada da üniversitelerin bölümden bölüme değişik uygulamalarını anlayışla karşılamalarını istediklerini iletti. Bu uygulamalardaki önceliğin öğrencilerin sağlığı olduğunu, ülke genelinde bir pişmanlık yaşanmaması için bu tedbirlerin alındığının bilinmesini vurguladı.

YÖK Başkanı Saraç, Türkiye’deki yükseköğretim sisteminin pek çok bakımdan oldukça geniş tecrübeye sahip olduğunu vurguladı ve konuşmasını şöyle sonlandırdı:

Yaz okulları öğrencilerimizin mağduriyet yaşamaması, başarısızlıklarını bir şekilde telafi etmeleri veya birtakım kendi ellerinde olmadan devamsızlıklarını telafi etmeleri için öngörülmüş, sisteme kazandırılmış bir husus. Yaz okulu tecrübesi bu zorlu günlerde yaz öğretimi sürecine evrilerek, üniversitelerimizin bu sıkıntılı günleri aşmasına da yardımcı olacaktır."

 

Editör: Haber Merkezi