Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), üniversite öğrencilerine 3 haftalık tatil ilan edildiğini açıklamıştı. Öğrenciler ve veliler üniversitelerin ne zaman açılacağını ve uzaktan eğitimin nasıl olacağını merak ediyor. Haberimizde, konu ile ilgili merak edilen detayları bir araya getirdik…

ÜNİVERSİTELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, idari ve akademik personeller haricinde kalan öğrencilere 3 haftalık kesintisiz tatil ilan edildi. Öğrenciler, 16 Mart tarihinden itibaren 3 hafta boyunca okula gitmeyecekler.

Ancak, corona virüs tehdidinin devam etmesi durumunda YÖK üniversitelerde uygulanan 3 haftalık tatil süresinin uzayabileceğini ifade etti. Bununla birlikte, 2019-2020 eğitim öğretim dönemi sınav takviminde yer alan sınavlar da iptal edildi. Öğrencilerin kaybettikleri ders süreleri uygun görüldüğü takdirde akademik takvimde ders ikmali olarak yer alabilecek.

Üniversiteler için uygulanan takvimin süresi Sağlık Bakanlığı ve devlet yönetimince alınacak kararlar doğrultusunda YÖK, mevcut uygulamalarına devam edecek ve tatili uzatma konusunu değerlendirebilecek.

UZAKTAN EĞİTİM NASIL OLACAK?

YÖK'ün yönetiminde dijital eğitim alanında eğitim almak isteyen öğretim elemanlarına Anadolu Üniversitesi tarafından online olarak "Dijital Eğitim Ortamlarına Giriş" dersi verilecek. Bu ders YÖK tarafından hazırlanan ara yüzde "Dijital Eğitim Dersleri" başlığı altında yer alacak. Bunun yanında yükseköğretim kurumları isterlerse bünyelerindeki merkezler aracılığıyla da kendi öğretim elemanları için eğitimler düzenleyebilecek veya diğer üniversitelerden bu eğitimi aldırabilecek. İnternete ulaşım probleminin aşılması amacıyla YÖK, üniversite öğrencilerine belli bir internet kotası tanımlanması için bazı servis sağlayıcılarıyla da görüşme yürütüyor.

Yükseköğretim kurumları, örgün eğitim programlarındaki bütün derslerde eş zamanlı ya da eş zaman olmadan uzaktan eğitim yöntemlerini kullanabilecek. Sınavlar ve öğrenci başarısının değerlendirilmesine ilişkin hususlar, ilgili programın öğrenme kazanımları ve sonraki süreçlerde yaşanabilecek ihtilaflar ve denetlemeler de göz önünde bulundurularak yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarınca belirlenen "hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler" doğrultusunda yürütülecek. Bu kararlar, halen yürürlükte olan "Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar" kapsamında, Yükseköğretim Kurulundan gerekli izin alınarak açılmış ve yürütülen "Uzaktan Eğitim Programları'nın yüz yüze eğitim kısımları" için de geçerli olacak. Söz konusu usul ve esasların bu kararlara aykırı hükümleri, koronavirüsle mücadele süresince uygulanmayacak.

 

Editör: Haber Merkezi