Sen uzaksın diye üzülme. Aslında uzak değilsin, tam tersi çok yakınsın. Mesafe ve tarihin önemi yok, senin yakınlığın onları yendi. Ne kadar mesafe ve yasaklar koysalar da, ne kadar yakınları uzaklar etseler de, engeller koysalar da, katline ferman verseler de onlar sana yenik düştü Ağabeyim.

Sen bana sadece Kazakistan değil, bütün bir Türkistan gibisin. Korkmaz…Cesaretli…Ölüme meydan okuyan bir Türkistan…ve bir pars gibi engelleri yıkan Mağcan CUMABAY.

İstiklal Savaşı sırasında Anadolu’nun en zor günlerinde Türkiye’ye iki dünya eşiği ve Türklerin ilk beşiği olan Ulu Türkistan’dan bir selam, bir dua uzandı. Yalnız değilsin Türkiye diye haykırdı bozkırlar. Uzaklarda azap çeken kardeşim, Lale gibi boyun büken kardeşim, Kuşatılmış zalim düşman içinde, Sel gibi gözyaşı döken kardeşim. Bu dizeleri 1920’ de yazdı Mağcan CUMABAY. Toprak kanla yoğruluyordu Anadolu’da, düşman sarmıştı dört yanını. Türk boyları, Türk illeri  darda ve tedirgin. Ulu Türkistan Türkiye için yasta. Sen orda, ben burada uzakta, Kaygımızdan kan kusarız tuzakta  diyen Uzaklardan gelen kardeş dayanışmasıdır Mağcan.  Yeryüzünde Turan gibi yer var mı, Türkoğluna karşı koyan er var mı? Derin akıl, zirek hayal, bol gayret, Turan erlerine hiç uyar var mı? –diye meydan okuyandır Mağcan CUMABAY.

Çağatay, Ögeday, Çuçu, ve Töle Bir zaman cihana vermiş velvele, Atasına çekmiş cümlesi börü, Sabutay Pars ile Bozkurt Alp Cebe – tarihini anlatandır Mağcan CUMABAY.

Abay ateşini alıp Türkistan’da sönmesine izin vermeyen, Türkçü, Turancı şiirler ile de Kazak avullarını aydınlatandır Mağcan CUMABAY.

Milli uyanışa, basına, dergiye, gazeteye önem veren ve öncüllük eden, eğitim alanında  çabalar harcayan ve bu konuda makaleler,  kitaplar yazan, çevriler yapan bir aydındır Mağcan CUMABAY.

  Milliyetçi ve Türkçü olduğu için, Türkiye’ye Uzaktaki Kardeşime diye seslendiği için, Türkistan ve Turan için şiir yazdığından dolayı düşman ilan edilen 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Sovyetler tutsağıdır Mağcan CUMABAY.

Hapishaneden kurtulduktan sonra da eğitim vermekten vazgeçmeyen, öğretmenlik yapan ve tekrar tutuklanıp 19 Mart 1938’de kurşuna dizilen, ismi ve şiirleri 50 yıl yasaklanan şehittir Mağcan CUMABAY.

Ve… Sana sözüm var… sözüm olsun. Doğacak çocuğumun ve torunlarımın beşiği başında ninnilerini okuyacağım ve okutacağım. Jırlarını söyleyeceğim. Seni hep hatırlayacağım, uzaktaki değil, yakındaki Ağabeyim – Mağcan CUMABAY.

 Nazlı balam, Kızıl Elmam, yavru ceylan, Ninni…

Can Erime, Hür Börüme, Kim Direne, Ninni…

Gayret senin, Heybet senin, Devlet senin, Ninni…