Vakıfbank Halkbank ve Ziraat Bankası yeni kredi destek paketlerini açıkladı. Özellikle 12 ay ertelemeli konut kredileri, hem yatırımcılar hem de ilk defa ev sahibi olacaklar tarafından yoğun ilgi görüyor. Kredi imkanından daha geniş kitlelerin yararlanması için kredi üst limiti 3 büyük şehirde 750 bin TL diğer şehirlerde ise 500 bin TL olarak belirlendi…

3 KAMU BANKASI KREDİ DESTEK PAKETİNİ AÇIKLADI

Türkiye’de normalleşme çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, 3 kamu bankası Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası, yeni kredi destek paketlerini açıkladı. Pandemi sürecinin ardından sosyal hayatın canlanması amacıyla vatandaşların finansman ihtiyaçlarının uygun şartlarda karşılanmasını sağlayan kredi destek paketi yoğun ilgi görüyor.

Kredi destek paketleri arasında bulunan konut kredi paketinde sıfır konutlar için uygulanacak olan aylık yüzde 0,64 faiz oranı, hem yatırımcı hem de ilk kez ev sahibi olacaklar için büyük avantaj sağlarken, ekonomik açıdan da yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor.

Konut kredisi faiz oranlarına bakıldığında, 0,69’luk faiz oranı 2013 yılının Mayıs ayında görülmüştü. Şu anki yüzde 0,64 faiz oranının 7 yıl öncesinden bile düşük olması, sıfır ev almak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat olarak nitelendiriliyor.

12 AYA KADAR ÖDEMESİZ 15 YILA VARAN VADE

Birinci el/sıfır veya ikinci el konut almak isteyenler, hem düşük faiz oranından yaralanırken, hem de 12 ay geri ödemesiz 15 aya kadar varan vade ile kredi kullanabilecekler ve başvuruları kamu bankaları şubelerinden yapabilecekler.

Çok sık rastlanmayan ve uygun faiz ve uzun vadesiyle tarihi bir fırsat olarak değerlendirilen kredi destek paketinden çok daha fazla vatandaşın faydalanabilmesi için kişi başına verilen kredi miktarına sınırlandırma getirildi.

Ankara, İstanbul ve İzmir’de yaşan vatandaşların konut kredisi için başvurabilecekleri en yüksek rakam 750 bin TL olarak belirlenirken, diğer şehirlerde bulunan vatandaşlar 500 bin TL kredi kullanabilecekler.

Kredi kullanımında yüzde 10'dan başlayan, düşük öz kaynak/peşinat oranı uygulanacak.

Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile finansman imkanı sunulacak.

VAKIFBANK HALKBANK ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ HESAPLAMA

300 bin liralık bir konut kredisi 180 ay vadeli çekilmek istendiğinde konut eğer sıfırsa 6 ay ödemesiz kredide aylık taksit 2 bin 930 lira olacak. Toplam geri ödeme 509 bin 807 lira olacak. Konut ikinci el ise 6 ay ödemesiz kredi çekilirse aylık taksit 3 bin 148 liraya denk gelecek. Toplam geri ödeme miktarı da 547 bin 774 liraya ulaşacak. Sıfır konutta faiz yüzde 0.64, ikinci elde ise yüzde 0.74. 6 ay geri ödemesiz olduğunda taksit ödemesi 174 ay yapılacak.

Sıfır veya ikinci el konutta 12 aya kadar ödemesiz kredi çekilebilecek. 180 ay vadeli 300 bin liralık konut kredisi eğer 12 ay ödemesiz çekilmek istenirse sıfır konutta taksit 3 bin 57 liraya denk gelecek.

İkinci el konut için 12 ay geri ödemesiz kredi çekilirse de aylık taksit 3 bin 284 lira taksit ödenecek. Sıfır konutta geri ödeme toplam tutarı 513 bin 551 lire olacak. İkinci el konutta ise toplam geri ödeme 551 bin 775’e ulaşacak.

Sıfır konutta 6 ay geri ödemesiz seçeneğinde aylık taksit 127 lira daha az, toplam geri ödeme de 3 bin 744 lira daha az oluyor. İkinci el konutta ise 6 ay geri ödemesiz kredi seçeneğinde aylık taksit 12 ay ödemesiz seçeneğine göre 136 lira daha az oluyor. Toplam geri ödemede 4 bin lira azalıyor.

 

Editör: Haber Merkezi