Yaz tatilini değerlendirmek için ülkelerinden çıkıp Van’a gelen İranlı turistlerin yoğun ilgisi, bayram öncesinde bölge esnafını yüzünü güldürdü.

İranlı turistler, ülkelerindeki yaz tatili fırsat bildiler ve hem bireysel hem de kafileler halinde Van’a akın ettiler. Van’daki oteller İranlı turistlerle dolarken, turistler, kent merkezindeki restoranları tercih ediyor ve mağazalardan alışveriş yapıyorlar. Van Gölü’nde yüzerek tatilin keyfini çıkaran İranlılar, tarihi mekânları da gezmeyi ihmal etmiyorlar. İran’dan gelen bu turist yoğunluğunun eylül ayı bitimine kadar devam etmesini beklediklerini ifade eden turizmciler, bu aktif durumun yılın her gününe yayılması için çalıştıklarını aktardılar.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, konuyla ilgili bir açıklamada bulundu ve bu yıl hem yerli hem İranlı sayısında gözle görülür bir artış yaşanmakta olduğunu, hatta bu artışın bazen istatistiki bilgelere de yansıyamadığını ifade etti. Bunun sebebinin ise, 1+1 ve rezidansların ne yazık ki kayıt dışı kalmakta olduğunu, aldıkları istatistiki bilgilere yansıyamadığını ve bu durumun da Van’a gelen yerli ve yabancı turist sayısının da istatistik anlamında istenilen sayıyı bulamamasına neden olduğunu belirtti. Bu yoğunluğu 365 güne sığdırabilmek ve kış turizmini de bu memlekette sağlayabilmek istediklerini aktardı.

Elite World Van Hotel Satış ve Pazarlama Müdürü Salih Çiftçi, İranlı turistlerin artık Antalya ve İstanbul gibi batı illeri yerine Van’ı tercih ettiklerini vurguladı ve İranlı turistlerin Van’ı tercih etmelerinin nedenleri arasında, İranlıların ekonomik sıkıntılar nedeniyle İran’a daha yakın ve iki saatlik bir mesafede bulunan Van’a kolay gelmelerini gösterdi. Aynı zamanda Van’da artık aradıkları her şeyi bulabilmeleri de Van’ın tercih edilme nedenleri arasında geliyor. Daha önceleri misafirlerin Van’da birçok şeyden yoksun olduğunu ve gerek Van Gölü’ndeki turizm olsun gerekse alışveriş konusunda yaşadıkları sıkıntılar olsun birçok konuda eksik kalabildiklerini belirtti. Salih Çiftçi, son zamanlarda ise Van ilinin artık güzel şeyler yaşamakta ve örnek olmakta olduğunu ve bunun için şükrettiklerini söyledi. Bu nedenle İranlı misafirlerin artık Van’ı tercih etmekte olduğunu ifade eden Çiftçi bunun yükselerek devam etmekte olduğunu belirtti.

 Van’da esnaf olan Erdal Çakar da, İranlılar, Iraklılar ve Azerbaycanlıların Van için bulunmaz bir nimet olduğunu belirterek, “Bu hem onlar hem de bizler için bir avantajdır. Çünkü bir ülkeden bir ülkeye gittiğiniz zaman dil, kültür sorunu yaşamıyorsunuz. Bu anlamda Türkiye çok güzeldir. Van da ‘Number One’dır. Yani bir numaradır. Bu anlamda herkesi Van’a bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

Editör: Haber Merkezi