EURO 2020’nin grup maçlarında, iki maç dışında hakemler başarılıydı. Sadece Fransız Turpin’in Rusya Danimarka ve İspanyol Lahoz’un Portekiz Fransa maçları iyi değildi. Grup maçlarında gururla izlediğimiz, Cüneyt Çakır ve arkadaşları, görev yaptıkları iki maçı da tereyağından kıl çeker gibi tamamladılar. Bundan sonra da görev alacakları maç, ya da maçlarda da Allah yardımcıları olsun.

ÇAKIR’IN VAR’I

Cüneyt Çakır’ın VAR ekibinin İtalyan hakemlerden olması ise bizim MHK’larımızın, VAR konusunda bir şeyleri yanlış yaptıklarının en büyük göstergesi. İngiliz, Alman, Hollandalı, İtalyan, İspanyol, Fransız, hatta Portekizli hakemler bile VAR’da kendi ülkesinden hakemlerle bir ekip olurken, Cüneyt ÇAKIR ekibinde İtalyan Massimiliano Irrati’nin olması ülke hakemliğimiz adına üzücü. Turnuvadaki VAR uygulamalarına baktığımızda şu sonuç ortaya çıkıyor. Bize VAR’ı, Jaap Uilenberg ya yanlış anlattı, ya yanlış uygulatıyor, ya da 3 MHK başkanı Yusuf Namoğlu, Zekeriya Alp ve Serdar Tatlı VAR’ı ortama göre yönettiler. Yorumcuların, teknik adamların, yöneticilerin ısrarla üzerinde durduğu “VAR var ya, git bir bak “ mantığından derhal uzaklaşmamız gerekir. MHK’ların da koltuklarını koruma adına, gelen baskıların altında ezilip, güne, duruma, kulübe, politikaya, kural bilmeyen hakem yorumcularına göre VAR’a ayar çekmeye kalkmamaları gerekir. EURO-2020, bize çağdaş VAR seviyesinden çok uzaklarda olduğumuz acı gerçeğini göstermiştir. Şimdi bu gerçeği görüp, kendimize çeki-düzen vermemiz gerekir.

ILGAZ İLK KEZ

EURO 2020’nin bizim açımızdan mutlu edici bir başka performansı da, UEFA gözlemcimiz Murat Ilgaz’dan geldi. İlk defa bir Türk gözlemcisi Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı. Ilgaz Sadece bir maç izlemedi. 3 Maçta görev yaparak İngiliz hakem Michael Oliver ve Alman hakemler Daniel Siebert ile Felix Brych’e gözlemcilik yaptı. Bu başarıyı da kutlamak, takdir etmek ve alkışlamak gerekir.