VAR gelecek, dertler bitecek” beklentisi içinde iken, tartışılan hakem kararlarına, bir de VAR çizgisi karmaşası eklendi. VAR’ın müdahil olacağı durumları artık herkes öğrendi. Ama bazıları halen işine gelmediğinde, “Üç maymunu” oynuyor. Kritik ofsayt pozisyonlarında VAR sistemi tarafından çizilen kırmızı ve mavi çizgilerin yarattığı tartışmalar büyük problem yaratıyor. Çizgilerin birbirine yapıştığı ya da üst üste bindiği pozisyonlarda tartışmalar hiç bitmiyor.

Dikkatli izleyenler farkına varmışlardır. Şampiyonlar Ligi müsabakalarındaki bu tür pozisyonlarda tek çizgi (sadece mavi) çizildiğini görüyoruz. UEFA Hakem Kurulu, bu tür durumlarda ikinci çizginin çizilmesini istemiyor, sahadaki hakemlerin kararına uyulmasını tavsiye ediyor. Bizim MHK‘nın da bu tür durumlarla ilgili olarak, uygulama prosedürleri hakkında kamuoyuna bilgilendirme yapması lazım.

Bu tür tartışmalar sadece bizde olmuyor. Birçok ülkede de gündem oluşturuyor. Örneğin Premier Lig yönetimi, önümüzdeki yıl 12 cm. den daha kısa mesafeli ofsayt pozisyonları için VAR’ın karışmaması görüşünü kabul ettirmeye çalışıyor. Ünlü futbol adamı Arsene Wenger ise ofsayt kuralı değişikliği için IFAB’a öneri verdi. Halen FIFA’da Futbol Geliştirme Sorumlusu olan Wenger’in önerisine göre, bir oyuncunun ofsaytta olduğuna karar verilebilmesi için topla oynayabileceği tek bir uzvunun değil, tüm uzuvlarının, bir başka deyişle vücudunun tamamının, rakibinden önde olması gerekiyor. Yani hücum oyuncusunun elleri ve kolları dışında, vücudunun herhangi bir bölgesi rakip oyuncuyla aynı hizadaysa yeni kurala göre ofsayt olmayacak.

Ayrıca değişikliğin hücum futbolunu ve golü destekleyen içerikte olması da, önerinin kabul edilebilirlik yüzdesini yükseltiyor. Kural bu şekilde değişirse, üst üste gelen VAR çizgisi problemleri de ortadan kalkmış olacak. Ama şu bir gerçek ki bizler, bu değişiklik hayata geçene kadar, bir süre daha çizgileri tartışmaya devam edeceğiz.