Vaspurakan nerede sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. TRT 1 ekranında izleyici ile buluşan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde adı sıkça anılan bir kale olan Vaspurakan'ı nerede olduğu ve tarihçesi hakkında bilgiler araştırma konusu olmaya devam ediyor. Peki, Vaspurakan nerede? Alparslan dizisindeki Vaspurakan hangi ülkede? İşte detaylar...

Pazartesi akşamları TRT 1 ekranında yayımlanan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde geçen yer isimleri hakkındaki bilgiler seyirciler tarafından sorgulanıyor. İzleyiciler, "Vaspurakan nerede? Alparslan dizisindeki Vaspurakan hangi ülkede?" gibi sorularına yanıt arıyor. 

VASPURAKAN NEREDE?

Vasburagan "soylu ülke" ya da "prensler ülkesi" anlamına gelir) Ermeni Krallığı'nın sekizinci vilayetiydi, sonra Orta Çağ'da Van Gölü çevresi merkezli bağımsız bir krallık olmuştur. Günümüzde Türkiye'nin kuzeydoğusu ile İran'ın kuzey batısında yer alır ve Ermeni uygarlığının beşiği olarak kabul edilir.

VASPURAKAN KRALLIĞI HAKKINDA!

Vaspurakan Krallığı (Batı Ermenice'de Vasbouragan olarak da çevrilmiştir; "soylu topraklar" veya "prensler ülkesi" anlamına gelen bir Orta Çağ Ermeni krallığıydı), Ermenistan Krallığı'nın ilk ve en büyük eyaletiydi ve daha sonra Orta Çağ'da Van Gölü merkezli bağımsız bir krallık oldu. Günümüzde doğu Türkiye ve kuzeybatı İran'da yer alan tarihsel bölgedir.

Vaspurakan, yaklaşık 1050'de Vasprakania, Taron'un dahil olduğu thema ile birleştirildi, daha sonra 1054-1056 yılları arasında Selçuklu Türkleri tarafından fethedildi. 13. yüzyılda Vaspurakan'ın bir kısmı Ermeni kökenli Gürcistan Krallığı hanedanı Zakaryan-Mhargrdzeli tarafından ele geçirildi. Ancak kısa süre sonra Moğollar, ardından Osmanlı Türkleri tarafından fethedildi.

Editör: Haber Merkezi