Vertigo nedenleri

Vertigo'ya (baş dönmesi) yol açabilecek çeşitli hastalıklar ve koşullar vardır.

Vertigo genellikle iç kulaktaki dengesizliğin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Daha az yaygın olarak, beynin bölümlerindeki problemler baş dönmesine neden olabilir.

Farklı vertigo türlerine neden olabilecek durumlar şunları içerir:

Labyrinthitis: Bu, iç kulak labirentinin bir iltihabıdır ve bunun içindeki sinir, vücudun baş hareketini ve pozisyonunu ve vestibulocochlear siniri olarak bilinen sesin kodlanmasından sorumludur. Genellikle viral bir enfeksiyondan kaynaklanır.

Vestibüler nöronit: Ayrıca, genellikle viral bir enfeksiyon nedeniyle vestibüler sinirin enflamasyonu sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Kolesteatom: Bu, genellikle tekrarlanan enfeksiyonların bir sonucu olarak orta kulakta meydana gelen bir cilt büyümesidir. Büyümedevam ederse , kulağa zarar verebilir ve işitme kaybına ve baş dönmesine neden olabilir.

Ménière hastalığı: İç kulakta sıvı birikmesi, kulaklarda çınlama ve işitme kaybına sahip vertigo saldırılarına neden olabilir. 40 ila 60 yaş arasındaki insanları etkileme eğilimindedir .

BPPV: Bunun, totolit parçacıklarındaki bir bozulmadan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bunlar, hareket sırasında yarım daire kanallarının içindeki duyusal saç hücrelerine dokunan iç kulak sıvısı içindeki kalsiyum karbonat kristalleridir . Vestibüler sinirler bir kişinin pozisyonu hakkında beyne bilgi göndermesi için uyarırlar.

BPPV'li insanlarda, endolimf sıvının hareketi, yarım daire kanallarındaki otolit kristallerinin varlığı nedeniyle baş hareketi durduktan sonra da devam eder. BPPV normalde yetişkinleri etkiler ve nedeni genellikle bilinmez.

Vertigo ayrıca şunlardan da kaynaklanabilir:

·         Migren baş ağrıları

·         Kafa travması

·         Bazı ilaçlar

·         Kulak ameliyatı

·         Uzun süreli yatak istirahati

·         Perilfatik fistül, orta ve iç kulağı ayıran zarların birinde veya her ikisinde bir yırtılma, iç kulak sıvısının orta kulağa sızmasına neden olur

·         Herpes zoster oticus, aynı zamanda Ramsay Hunt sendromu olarak da bilinen fasiyal siniri etkileyen kulağa yakın zona akut viral enfeksiyon

·         Otoskleroz, işitme kaybına neden olan orta kulak kemiği problemi

·         İlaç veya ilaç toksisitesinin yan etkileri

·         Frengi

Vertigo türleri

Sebebe bağlı olarak farklı vertigo tipleri vardır.

Periferik vertigo: Genellikle iç kulağın denge organlarında bir rahatsızlık olduğunda ortaya çıkar.

İç kulağın labirentinde yerçekimine cevap olarak mesajların beyne gönderilmesini sağlayan küçük organlar bulunur.Bu mesajlar beyne dikey konumdan hareket olduğunda söyler. İnsanların ayağa kalktıklarında dengelerini korumalarını sağlayan şey budur. Bu, genellikle viral bir enfeksiyon ve bir iltihaplanma kaynağı nedeniyle olabilir.

Merkez vertigo: Merkezi sinir sistemindeki problemlerle bağlantılıdır .

Genellikle aşağıdaki alanlardan birinde rahatsızlık verir:

·         Beyin sapı

·         Beyincik

Beynin bu kısımları, bir kişinin görme algısı ve denge arasındaki etkileşimle ilgilidir. Belirtiler, bir anda kesintiye uğramış denge, baş dönmesi veya her ikisini de içerebilir.

Editör: Haber Merkezi