Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu: "Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatında yurt dışına gönderilen ve resmi veteriner doktorlardan teşkil edilen 'seçim kurulu' uygulamasına yeniden dönmelidir" ifadelerini kullanırken  "Teknik ve idari şartnamelerdeki hükümlerin tamamını sağlayamayan ve yeterli altyapıya sahip olmayan firmalara ithalat yetkisi verilmemelidir" dedi.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının bir an önce kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatında yurt dışına gönderilen ve resmi veteriner doktorlardan teşkil edilen 'seçim kurulu' uygulamasına tekrar dönmesi gerektiğini açıkladı.

Eroğlu, İspanya'dan sahte belgelerle ithal edildiği belirlenen hayvanlara dair yaptığı yazılı açıklamada, hayvan ithalatında halk sağlığı ve hayvan sağlığının korunması açısından bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi çok sıkı veteriner kontrol önlemlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığının 26 Nisan 2018'den önce yürürlükte olan tebliğiyle ithal edilecek hayvanların veteriner kontrollerinin, bakanlıkça görevlendirilen resmi seçim kurullerince ihracatçı ülkelerde, çiftliklerde ve toplama istasyonlarında yapıldığını hatırlatan Eroğlu, ilgili belgelerin de tanzim edilerek onaylandığını ve seçim listeleriyle tutanakların veteriner sağlık sertifikalarına eklendiğini aktardı.

Eroğlu, söz konusu prosedürün hem sağlıklı, hem de genetik vasfı yüksek hayvanların seçimi açısından önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"26 Nisan 2018 tarihi sonrasında ise ithalatçı firmalar, 'seçim kurulleri ek masrafa yol açıyor' gibi gerekçeler öne sürmüş ve ısrarları neticesinde seçim kurulu görevlendirilmesi uygulamasına son verilmiştir. Söz konusu tarihten itibaren de bu ve aynısı ithalatlarda veteriner doktorler görevlendirilmemiştir.

Bugün yaşanan problemlerin temel sebebi, ithal hayvanların bizzat menşeinde yapılan fiziki, hayvan hastalıkları yönünden muayene ve yüklemeye iştirak etme kapsamındaki bilgi ve belgelerin kontrollerinin kaldırılmasından kaynaklanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatında yurt dışına gönderilen ve resmi veteriner doktorlerden teşkil edilen 'seçim kurulu' uygulamasına yeniden dönmelidir."

Canlı hayvan ithalatında yürürlükteki mevzuatın, 26 Nisan 2018 tarihi öncesinde uygulanan tebliğ göz önünde bulundurularak yenilenmesi tavsiyesinde bulunan Eroğlu, aksi halde İspanya'dan ithal edilen hayvanlar ile ilgili olayın tekrar yaşanmasının kaçınılmaz olacağını vurguladı.

Eroğlu, "Teknik ve idari şartnamelerdeki hükümlerin tamamını sağlayamayan ve yeterli altyapıya sahip olmayan firmalara ithalat yetkisi verilmemelidir. Ayrıca ithalat prosedürlerinde çift başlılıktan kaynaklanan diğer bir problemin da giderilmesi açısından, geçmişte olduğu gibi besilik, kasaplık ve damızlık hayvan ithalatı konusu ile ilgiliki bütün iş ve prosedürlerin (kontrol belgesi düzenleme, sağlık sertifika şartları, ülke giriş kontrolleri gibi) tek bir genel müdürlük eliyle yürütülmesinin daha yararlı olacağını değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi