Türkgün | Videolar | Gündem | Beylikdüzü Belediyesi'ne operasyon: Çok sayıda gözaltı

Beylikdüzü Belediyesi'ne operasyon: Çok sayıda gözaltı

İstanbul merkezli 3 ilde düzenlenen usulsüz iskan operasyonunda aralarında belediye ve yapı denetim firması çalışanlarının da bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı.

İstanbul merkezli 3 ilde düzenlenen usulsüz iskan operasyonunda aralarında belediye ve yapı denetim firması çalışanlarının da bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı.

KAYNAK: AA İHA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 2024/228233 sayılı soruşturma kapsamında; İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik devam eden soruşturmalar çerçevesinde, Beylikdüzü ilçesinde gerçekleştirilen bazı imar ve yapı denetim işlemlerine ilişkin önemli tespitlere ulaşılmıştır.

İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilirkişi raporlarında; Beylikdüzü ilçesinde bulunan bazı parsellerde 2015 yılında gerçekte herhangi bir yapı faaliyeti bulunmamasına rağmen Yapı Denetim Bilgi Formları (YİBF) oluşturulduğu, bu yöntemle ilerleyen yıllarda kullanılmak üzere bir yapı denetim havuzu meydana getirildiği tespit edilmiştir.

Yapı Denetim Sisteminin Dolanıldığı İddiası

Soruşturma kapsamında elde edilen bulgulara göre, söz konusu YİBF’lerin düzenlenmesindeki amacın, imar mevzuatında yapılan kısıtlama ve değişikliklerden etkilenmeden belirli yapı denetim firmalarının önceden belirlenmesini sağlamak olduğu değerlendirilmektedir. Normal şartlarda elektronik sistem üzerinden rastgele atanması gereken yapı denetim firmalarının, gerçeğe aykırı şekilde oluşturulan bu kayıtlar sayesinde önceden seçilebildiği ve yapı denetim sisteminin dolanıldığı iddia edilmektedir.

İmamoğlu İnşaat ve Beylikdüzü Belediyesi’ne operasyon: 27 kişi gözaltında

Bilirkişi raporlarında ayrıca, daha sonra ada ve parsel bilgileri değiştirilerek İmamoğlu İnşaat tarafından geliştirilen In Mari Prime, In Mari Oksijen ve In Mari Beylikdüzü projelerine aktarılan bu kayıtlar sayesinde belirli yapı denetim firmalarının görevlendirildiği, ruhsata ve projeye aykırı yapılaşmaların ise denetim süreçlerinde görmezden gelindiği yönünde tespitlere yer verilmiştir.

Projelerde Gizli Emsal Artışı İddiası

Soruşturma dosyasındaki teknik incelemelerde, bu yöntem sayesinde projelerde mevzuatın izin verdiği sınırların üzerinde gizli emsal artışı sağlandığı, bazı projelerde yaklaşık yüzde 30 oranında ilave satılabilir alan elde edildiği değerlendirilmiştir. Böylelikle imar mevzuatının öngördüğü yapılaşma sınırlarının aşılması suretiyle önemli miktarda haksız ekonomik kazanç elde edildiği iddia edilmektedir.

Bilirkişi raporlarında, yapı denetim sisteminin manipüle edilmesi sayesinde ortaya çıkan ruhsata aykırı ve fazla yapılaşmanın denetim süreçlerinde görmezden gelindiği, kamu adına yürütülmesi gereken denetim faaliyetlerinin etkisiz bırakıldığı ve elde edilen ekonomik menfaatin suç örgütü üyeleri, bazı müteahhitler ile yapı denetim firmaları arasında paylaşıldığı yönünde tespit ve değerlendirmelere yer verilmiştir.

Beylikdüzü Belediyesi "Afet ve Acil Durum Müdahale Planları" hazırladı

Ruhsata Aykırılık Yok Denildiği İddiası

Öte yandan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Beylikdüzü Belediyesine gönderilen müzekkerelerle söz konusu yapıların ruhsata uygun olup olmadığı sorulmasına rağmen, yapılarda herhangi bir ruhsat aykırılığı bulunmadığı yönünde gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğu iddiaları da soruşturma dosyasında yer almaktadır.

Dosya kapsamında alınan bilirkişi raporları, teknik incelemeler ve diğer deliller doğrultusunda; Resmî Belgede Sahtecilik, İmar Kirliliğine Neden Olma ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık suçlarından toplam 28 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.

Bu kapsamda, 16 Haziran 2026 tarihinde İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, yurtdışında bulunduğu belirlenen Uğur Doğan isimli şüpheli dışında 27 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır. Firari durumdaki şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle sürdürülmekte olup, gelişmelerden kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir.

Beylikdüzü Belediyesi'ne operasyon: 27 kişi gözaltında

ŞÜPHELİLER

1. Tuncay DEMİRCAN – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı Başkan Yardımcısı

2. Abdulkerim YÜCEL – Beylikdüzü Belediyesi Personel AŞ, Metal İşleri Öğretmeni

3. Ali KOÇALİ – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Makine Mühendisi

4. Ali SOYYİĞİT – Coşar Yapı Denetim Ltd. Şti., Mimar / Avukat

5. Anıl Sarıcan DELİBAY – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Şehir Plancısı

6. Doğukan PELEN – İmamoğlu İnşaat Tic. ve San. AŞ, Şantiye Şefi

7. Erkan ARSLAN – İmamoğlu İnşaat Tic. ve San. AŞ, Şantiye Şefi

8. Ertan KARA – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Mühendis

9. Fatih MEŞE – Beylikdüzü Belediyesi Personel AŞ, Harita Mühendisi

10. Hakan SAÇIK – Lotus Şehircilik İnşaat Ltd. Şti., Şirket Ortağı

11. Hasan Bülent ÇETİN – Tasfiye Halindeki USB Mimarlık Mühendislik Ltd. Şti., Ortak

12. Kübra DUYAR – Beylikdüzü Belediyesi Personel AŞ, Mimar

13. Leyla MUTUŞ – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Mimar

14. Mehmet Mete EVİN – MME Mimarlık Yapı Taahhüt İnşaat Ltd. Şti., Ortak

15. Muhammet ERDEM – Neon Yapı Enerji AŞ, İnşaat Mühendisi

16. Muhammet Tevfik ŞAHİN – İstanbul MTM Yapı Denetim Firması Ortağı

17. Mustafa ALTINTAŞ – Altıntaş Şehircilik Mimarlık Ltd. Şti., Ortak

CHP'li Beylikdüzü Belediyesi'ne yolsuzluk operasyonu! 27 şüpheli gözaltına  alındı

18. Samet YILDIRIM – Atabey Yapı Denetim Firması Ortağı

19. Selma BULUT – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Mimar

20. Serdar KOCA – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Şehir Plancısı

21. Sevilay KOCA (ÖZDEMİR) – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Mimar

22. Şennur BAKLAN – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Mimar

23. Zafer Serkan KILIÇASLAN – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, Mühendis

24. Zühal KADIOĞLU – Beylikdüzü Belediye Başkanlığı, İnşaat Mühendisi

25. Eda GÜVEN – Beylikdüzü Belediyesi Personel AŞ, Makine Mühendisi

26. Esat AYDIN – Uska İnşaat Ltd. Şti., İnşaat Mühendisi

27. Mustafa Cemil ÖZTÜRK – Beyazıt Yapı Denetim Ltd. Şti.'nin Aktif Tek Ortağı

28. Uğur DOĞAN – İmamoğlu İnşaat Tic. ve San. AŞ, Şantiye Şefi (Firari)

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...