İstanbul'da emlak sektöründe faaliyet gösteren bir yapılanmanın, ev satın almak isteyen vatandaşları çeşitli yöntemlerle dolandırdığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 21 müştekinin toplam 19 milyon 487 bin 330 lira dolandırıldığı tespit edilirken, operasyonlarda 13 şüpheli gözaltına alındı.
Ev almak isteyenleri hedef aldılar
Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma dosyasına göre şüphelilerin, iş yerlerine gelen müşterilere veya internet sitelerinde satışa çıkardıkları konutlar üzerinden ulaştıkları belirlendi.
Şüphelilerin, müşterilerin beğendiği evleri gezdirdikleri ve fiyat konusunda anlaşma sağladıktan sonra kendi aralarında sözleşme yaptıkları tespit edildi.
Parayı aldılar, satışı gerçekleştirmediler
İddiaya göre şüpheliler, konutun satışını gerçekleştireceklerini söyleyerek mağdurlardan önceden ödeme aldı. Bazı mağdurların ev, iş yeri ve araç gibi mallarını sattığı veya banka kredisi çekerek ödeme yaptığı belirlendi.
Ancak şüphelilerin daha sonra “satıcı vazgeçti”, “satışta sorun çıktı” gibi çeşitli bahaneler öne sürerek konutların satışını gerçekleştirmedikleri ve aldıkları paraları iade etmedikleri öne sürüldü.
58 kişinin daha mağdur edildiği değerlendirildi
Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin yürüttüğü soruşturmada 21 müştekinin yanı sıra, teknik takip ve dinleme çalışmalarının başladığı 30 Nisan 2026’dan itibaren 58 vatandaşın daha mağdur edilmiş olabileceği değerlendirildi.
Polis ekiplerinin yaptığı araştırmalarda 3 kişinin daha polis merkezlerine şikayette bulunduğu tespit edildi. Diğer mağdurların da operasyon kapsamında belirlenerek şikayetçi olup olmadıklarının sorulacağı ve şikayetçi olanların ifadelerinin alınacağı öğrenildi.
3 ilde eş zamanlı operasyon
Soruşturma kapsamında teknik takip ve dinleme çalışmalarının ardından 15 şüpheli tespit edildi. Şüphelilere yönelik 25 Ağustos 2026’da İstanbul, Sinop ve Giresun’da eş zamanlı arama, el koyma ve yakalama operasyonu gerçekleştirildi.
Operasyonda 13 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.
Şirket üzerinden organize edildiği iddiası
Soruşturma kapsamında şüphelilerin eylemlerini organize şekilde, şirket yapılanması üzerinden gerçekleştirdikleri değerlendirildi. Daha önce ASMİNA Yapı, mevcut durumda ise GK İnşaat adıyla faaliyet gösteren firmanın sahiplerinin Sinoplu bir aile olduğu, Esenyurt’ta ikamet ettikleri ve emlak sektöründe faaliyet gösterdikleri belirlendi.
Soruşturmanın, şüphelilerin bağlantıları ve olası diğer mağdurların tespit edilmesine yönelik sürdürüldüğü bildirildi.