Konya’nın Kulu ilçesinde yaşayan 1 yaşındaki Cabir Ata Kıran, ablasının oynadığı cevizlerden birini yutunca nefessiz kaldı. Ailesinin ihbarı üzerine hastaneye kaldırılan bebek, durumunun ağırlaşması üzerine Konya Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Sol akciğerinin kapanması ve kandaki oksijen seviyesinin kritik düzeye düşmesi üzerine ECMO cihazına bağlanan bebek, uzun süren operasyonun ardından sağlığına kavuşma yolunda önemli bir aşama kaydetti.
Ceviz yutunca bir anda nefessiz kaldı
Edanur ve Nafis Kıran çiftinin ikinci çocuğu olan Cabir Ata Kıran, doğum günü kutlamasının ardından kendisinden 11 ay büyük ablasının oynadığı cevizlerden birini yuttu.
Bir anda nefessiz kalan bebek için ailesi 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. Adrese gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılan Cabir Ata, durumunun ağırlaşması üzerine Konya Şehir Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’ne sevk edildi.

Oksijen seviyesi yüzde 50’ye düştü
Bebeğin sol akciğerinin kapanması ve kandaki oksijen seviyesinin ciddi şekilde düşmesi üzerine hayati tehlike ortaya çıktı. Doktorlar, bebeğin oksijen seviyesinin kritik düzeyde olması nedeniyle ECMO adı verilen kalp-akciğer destek cihazını devreye aldı.
Konya Şehir Hastanesi Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği Sorumlusu Op. Dr. Murat Şimşek, bebeğin oksijen satürasyonunun yüzde 50 seviyelerine kadar düştüğünü ve bu durumda doğrudan bronkoskopi yapılmasının riskli olduğunu belirtti.
Şimşek, kalp ve akciğerin görevini üstlenen ECMO cihazıyla bebeğin dolaşım ve oksijenlenmesinin desteklendiğini, ardından solunum yolundaki yabancı cismin çıkarılması için müdahaleye başlandığını anlattı.

Sabaha kadar süren operasyonla ceviz çıkarıldı
Bebeğin üst solunum yollarında ciddi ödem tespit edilmesi üzerine trakeostomi açıldı. Ardından gerçekleştirilen bronkoskopi sırasında sol akciğerde yabancı bir cisim görüldü.
İlk etapta bir kitle olduğu düşünülen cismin ceviz olduğu, parçalanarak çıkarılmasının ardından anlaşıldı. Sabaha kadar süren operasyonun ardından bebeğin akciğeri yeniden açıldı ve genel durumu düzeldi.
Op. Dr. Murat Şimşek, ceviz çıkarıldıktan sonra bebeğin uyandığını ve ECMO cihazından ayrıldığını belirterek takip sürecinin başladığını ifade etti.
Doktordan ailelere hayati uyarı
Op. Dr. Murat Şimşek, küçük çocukların ulaşabileceği alanlarda yabancı cisimlerin bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
Özellikle bebeklerin yumuşak dokulu yiyecekleri ve küçük cisimleri solunum yollarına kaçırabileceğine dikkat çeken Şimşek, bu tür olayların ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.
Cabir Ata bebeğin ECMO desteği sayesinde güvenli müdahale için zaman kazanabildiğini belirten Şimşek, bebeğin bundan sonraki süreçte sağlık ekipleri tarafından takip edileceğini kaydetti.