10 büyükelçinin 'Osman Kavala'yı serbest bırakın' çağrısının ardından gerilen ilişkiler sonrası büyükelçiler geri adım geldi. ABD Büyükelçiliği’nin resmi Twitter hesabından yapılan kısa açıklamada, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesine riayet etmeyi teyit eder" ifadeleri kullanıldı. Bu gelişmenin ardından Viyana Sözleşmesi'nin 41'inci maddesi hakkında bilgiler merak konusu oldu.

VİYANA SÖZLEŞMESİ'NİN 41'İNCİ MADDESİ NEDİR?

2 Mart-14 Nisan 1961 tarihleri arasında Viyana’da toplanan Diplomatik İlişkiler ve
Bağışıklıklara Dair Konferansın sonunda 18 Nisan 1961 tarihinde kabul edilerek 24
Nisan 1964 tarihinde yürürlüğe giren ve toplam 53 maddeden oluşan 1961 tarihli Viyana
Sözleşmesi diplomasi hukuku alanında uluslararası düzlemde temel belgelerden birini
teşkil etmektedir.

Günümüzde 192 devletin tarafı olduğu Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesi şöyle:

1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya
aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz.

İŞTE VİYANA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Viyana Sözleşmesi Avusturya'nın başkenti Viyana'da 2 Mart-14 Nisan 1961 tarihleri arasında düzenlenen "Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler ve Dokunulmazlıklar" konferansında alınan kararlarla çerçevesi imzalanan uluslararası sözleşmedir. Viyana'da Avrupa devletleri ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda devletin imzacı olduğu bir sözleşme olarak biliniyor. Sözleşme 12 Eylül 1984 tarihinde Türkiye'de TBMM'de kabul edildikten ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra Resmi gazetede yayınlandı. Resmi Gazetenin 18513'üncü sayısında yayınlanan 3042 sayılı kanunun başlığı "Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesine Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun" olarak geçiyor.

Editör: Haber Merkezi