Vize Nasıl Alınır? Vize Almak İçin Nereye Başvurulur?

Vize nedir; yabancı ülkeye gidebilmek için o ülkenin resmi makamlarınca tasdiklenen ve makamlarından alınan izindir.  Bu izin için ister tatil ya da iş amaçlı yurt dışına gitmek olsun bunun için öncelikli olarak vize alınmalıdır. Birçok ülke Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istediği için gitmeden önce, seyahat amacına göre vize müracaat için evraklarını hazırlamak ve vize müracaatını en az bir ay daha önceden gerçekleştirmek gereklidir. 

Vize işlemleri için vize müracaatları, ikamet yerine en yakın yerden yapılmalıdır. Vize müracaatları, bireysel olarak gidilecek yabancı-yurtdışı ülkenin konsolosluklarına yapılabildiği gibi vize danışmalık firmaları tarafından yapılabilmekte olup ve bütün vize süreçleri yönetilebilmektedir. Vize prosedürlerinin ayrıntılı ve yorucu süreçlerine ayıracak vaktiniz yoksa, güvenilir ve işin ehli vize danışmanlık firmasından destek alabilirsiniz. 

Vize başvurusu için gerekli evraklara gelince ise; vize müracaatında bulunmak ve vize almak için ilk önce bazı evrakları hazırlamanız gerekiyor. Her vize müracaatında farklı evraklar talep edilebilmektedir. Gideceğiniz ülkeye ve vizenin türüne göre hazırlamanız gereken vize belgelerinin neler olduğunu öğrenmek için yazımızın devamını okumalısınız.

 Vize almak için neler gereklidir? Aşağıda genel olarak gerekli olan vize evraklarını aşağıda sizin için derledik:

 

1. Pasaport

2. Bio-metrik fotoğraf

3. Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

4. Banka hesap dökümü

5. İkametgâh belgesi

6. Mesleki durum belgesi

7. Evli olanlar için evlilik cüzdanı

 

Yurt dışı seyahatlerinde bunun yanı sıra seyahat sağlık sigortası, otel ve uçak rezervasyonları da gereklidir.  

 

Vize Randevusu Alma

Vize prosedürleri için gerekli olan vize randevu prosedürünü, yetkililerimiz en hızlıca sizin için alacaklardır. Ayrıca vize randevusu esnasında size bizzat eşlik edeceklerdir.

Vize Ne Kadar Sürede Çıkar?

Vize alma süresi vizesi alınacak yurtdışı ülksine, vizenin amacına ve seyahat tarihine göre değişiklik göstermektedir. Konsoloslukların yoğunluğuna ve tatil günlerine göre vize sürelerinde uzama durumları meydana gelebilir. 

Vizenin çıkıp çıkmaması konsolosluklara bağlı olan bir durumdur. Vizenin ret yememesi için evrakları kusursuz olarak tamamlamak gereklidir. 

Vize Başvuruları İçin Gerekli Olan Ek Detaylar

Bir ülkeye vize müracaatı yapmak için uçak/otobüs bileti ve otel rezervasyonu bilgilerinizi de vize müracaat evraklarınız arasına koymalısınız.

Vizeyi Aldıktan Sonra

Vizenizin üzerinde vizenin başlangıç ve bitiş tarihi, ilgili ülkeye tek ya da çok sefer giriş yapıp yapamayacağınız, vizenin türü yazar. Belirlenen tarihleri aşmak, süreyi fazla kullanmak hem ülkeden çıkışta, hem de Türkiye’ye girişte çeşitli sorunlar olabilir; hiç riske atmamanızı tavsiye ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi