TOLGA POLAT / TÜRKGÜN

Daha önce Rahip Brunson ile ilgili Twitter üzerinden ‘Bizim insanımızı bizden alamazlar’ diyerek Türkiye’yi tehdit eden ve uyguladıkları ekonomik yaptırımlarla dolar/TL kurunun fırlamasına neden olan Amerika’nın belalı başkanı Donald Trump, evvelki gece yine aynı şeyi yaptı. Türkiye’ye sürekli finansal tehditler savuran, saat başı farklı açıklamalarda bulunan Trump, Türk düşmanı bölücüleri savaşçı ilan ederken, Türkiye’nin olası harekâtına da sessiz kalmayacaklarını söyledi ve “Ekonomik yönden Türkiye’yi mahvederim” tehdidini savurdu...

BU NASIL MÜTTEFİKLİK?

ABD Başkanı Trump, bir taraftan kendini görevden almaya çalışan Temsilciler Meclisinin Demokrat Başkanı Pelosi ve İstihbarat Başkanı Schiff ile uğraşırken, diğer taraftan da ABD’nin Orta Doğu politikasındaki müttefiklik ilkelerini yerle bir ediyor. Her fırsatta iki ülkenin stratejik ortak olduğunu söyleyen ABD yönetimi, silah yardımlarıyla YPG’yi desteklerken, itiraf gibi açıklamalarla kendilerini yalanlamaktan geri kalmıyor.

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye’deki duruma ilişkin, Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile görüştüklerini belirterek, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye kararını eleştirdi. Cumhuriyetçi Senatör, “Türkiye’nin Suriye’yi işgal etmesi durumunda, bu ülkeye yönelik iki partinin de destekleyeceği yaptırımlar sunacağız. DEAŞ’ı yok etmek konusunda ABD’ye yardım eden Kürt kuvvetlere saldırırsa, Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunacağız” ifadelerini kullandı.

‘YPG BİZİM İÇİN SAVAŞIYOR’

Tam da bu açıklamadan kısa bir süre sonra, bu sefer ABD’nin, dünyanın başına bela ettiği başkanı Donald Trump sahneye çıktı. ABD’nin, DEAŞ’ın “hilafetini” yüzde 100 yok ederek, kendilerinden beklenenden fazlasını yaptığını savunan Trump, YPG’lilerin verdiği desteklerle bu işin olduğunu iddia etti ve şu açıklamalarda bulundu: Kürtler, bizimle savaştı ancak bunu yapmaları için onlara çok para ödendi ve teçhizat verildi.

Bir taraftan YPG’lilere verdikleri sınırsız desteği açıkça vurgulayan Trump, sözlerinin devamında ise ‘Kürtler, yıllardır Türkiye’ye karşı savaşıyorlar’ diyerek terör örgütü PKK’lıları savaşçı ilan etti.

‘EKONOMİNİZİ YOK EDERİM’

Beyaz Saray’dan, bu açıklamaların öncesinde, sabah saatlerinde, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak.” açıklaması yapılmasına rağmen Trump, en büyük itirafını Twitter üzerinden Türkiye saatleriyle 18:35’te yaptı. Türk ekonomisine daha önce ekonomik olarak saldırıda bulunduğunu söyleyen Trump, ‘Daha önce güçlü bir şekilde ifade ettim, şimdi bir kez daha yinelemek için söylüyorum; Türkiye, benim derin ve eşsiz anlayışıma göre, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye’nin ekonomisini mahvederim ve yok ederim” ifadelerini kullandı.

PKK’YA DESTEK İTİRAFI

Sürekli kıvıran, her açıklamasından başka anlamlar çıkarılan Başkan Trump, ekonomik tehdidinden kısa süre sonra, Twitter hesabında, Hudson Enstitüsü Kıdemli Orta Doğu Uzmanlarından Michael Doran’ın, “Obama döneminde Kürtlerle değil, müttefikimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin can düşmanı olan PKK ile iş tuttuk. Bu politikayla Türk-PKK savaşının tohumlarını ekiyor, aynı zamanda Türkiye’yi Rusya’nın kollarına atıyorduk.” sözlerini paylaştı. Salı mesaisini Türkiye’ye ayıran Trump’ın açıklamaları bunlarla da sınırlı değil. Bir taraftan ABD-PKK ilişkisini itiraf eden, diğer taraftan da Türkiye’ye uyguladığı finansal saldırıları savunup, tehditlerine bir yenisini ekleyen Trump, bu sefer de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu kaydetti.

TRUMP: ERDOĞAN 13 KASIM’DA KONUĞUM OLACAK

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğa’nın 13 Kasım’da konuğu olarak ABD’ye geleceğini açıkladı. Başkan Trump yaptığı açıklamada, “Birçok insan Türkiye’nin, ABD’nin ticaret ortağı olduğunu unutabiliyor. İdlib’de birçok yaşamı kurtarmada ve uzun yıllar hapis cezası kalan Rahip Brunson’un benim talebimle iyi halde geri dönmesine yardım ettiler” sözlerine de yer verdi.

FIRAT’IN DOĞUSUNA YENİ SEVKİYAT

Suriye Geçici Hükümetine bağlı Suriye Milli Ordusu, Cerablus kentinden hareket ederek Fırat Nehri’nin doğusuna yöneliyor. TSK’nında desteklediği yüzlerce güç, 15 araçlık konvoyla El Bab’dan hareket etti. El Bab’dan çıkan Suriye Milli Ordusu güçleri, Cerablus kentini geçerek Fırat’ın doğusuna doğru hareket etti ve Türkiye’den gelecek emri beklemeye başladı.

 Trump'ın küstah açıklamalarına karşı Türk Milleti tek vücut cevap verdi

 BİZİ HEDEF ALIRSAN, ORTA DOĞU’YA AYAK BASAMAZSIN

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SEMİH YALÇIN: Trump; Suriye’de kendisinin istekleriyle çelişen bir adım atılması hâlinde Türk ekonomisini mahvedeceğini söylemiş. Hadi oradan densiz! Türkiye tehditlere, blöflere pabuç bırakmayacak büyük bir devlettir. Mister Trump, sen Türk ekonomisini hedef alan bir adıma cüret edersen, bir daha Orta Doğu’ya asla ayak basamazsın. Washington yönetimi Türkiye’yi hedef alırsa ne ABD’nin müttefikliği, ne NATO’nun caydırıcılığı kalır. Türkiye kendine yeni bir dünya kurar ve Washington, “İnfirat” politikasına dönmek zorunda kalır.

DÖNERSEK KAHPEYİZ MİLLET YOLUNDA BİR AZÎMETTEN

MHP GENEL SEKTERİ İSMET BÜYÜKATAMAN: Türkiye Cumhuriyeti, tarihinden gelen yüce mirasla ve Türk milletinden aldığı güçle kendi göbeğini kendi kesmiş, tehditlere boyun eğmemiş ve icazet almamıştır. “Tam bağımsız” bir devlettir. Unutanlara yeniden hatırlatacak güce de sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve büyük Türk milleti; bekamızı korurken sabah söylediği ile akşam söylediği birbirini tutmayan ABD Başkanı’nın küstah tehditlerine boyun eğecek değildir. Trump her türlü esbâb-ı belasın toplasın gelsin. Dönersek kahpeyiz millet yolunda bir azîmetten.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI CEVDET YILMAZ: Arap, Kürt veya Türkmen kardeşlerimizle bir sorunumuz yok. Türkiye milli menfaatleri doğrultusunda cesur, kararlı ve akılcı politikaları egemen bir devlet olarak geliştirmeye ve uygulamaya devam edecektir.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI HAYATİ YAZICI: Zor ama çok kıymetli bir operasyon. Bu çetin mücadeleden başarıyla çıkacağız. Başaracağız, başarmak zorundayız. Allah aziz milletimizi, kahraman Mehmetçiklerimizi korusun. Vakit birlik olma vaktidir.

AK PARTİ GENEL SEKRETERİ FATİH ŞAHİN: Kahraman ordumuz göreve hazırdır. Milletimizin ordumuza güveni tamdır. İstiklalimiz ve istikbalimiz için terörle mücadelemiz sınırlarımız içinde ve dışında kesintisiz ve tavizsiz bir şekilde kararlılıkla sürecektir.

MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MUSTAFA KALAYCI: Hiç kimseden müsaade alacak halimiz ve diyet borcumuz yoktur. Hiç kimseye eyvallahımız da olmayacaktır. Türkiye milli güvenliğini müdafaa azmindedir. Bundan hiçbir ülke rahatsız olmamalıdır.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILDIRIM KAYA: Başkanı Trump haddini bilecek. Burası Türkiye, yedi düvele karşı mücadele etmiş Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkesi burası. Atatürk, yedi düvele karşı nasıl başarmışsa biz o nesilden geliyoruz.

BBP GENEL BAŞKANI MUSTAFA DESTİCİ: Elbette ki bu küstah tehditlerin 3 bin yıllık kadim devlet geleneğine sahip Türk milleti nezdinde hiçbir karşılığı yoktur. Bedeli ne olursa olsun, bu oyunu bozmak, devletimizin bekası, için şarttır.

İYİ PARTİSİ SÖZCÜSÜ YAVUZ AĞIRALİOĞLU: Bölücü terör örgütleriyle mücadele kapsamında atılacak her türlü adımı desteklemek bizim için milli bir sorumluluktur. Allah çocuklarımızı da muhafaza etsin, devlete, millete zeval vermesin.

 YPG/PKK, ESAD iLE ORTAKLIK ARIYOR

YPG/PKK, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlıklarını tamamlaması ve ABD güçlerinin de sınır hattından çekilmeye başlaması üzerine, Esad rejimi ile yakınlaşmaya ve iş birliği arayışına yöneldi. YPG/PKK’ya ait olduğu bilinen web sitelerine göre, Şahin Cilo isimli terörist, Türkiye’ye karşı savaşmak için Beşşar Esad ile ortaklık kurmayı düşündüklerini söyledi.

 

 

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi