KADİR YILDIZ/ TÜRKGÜN GAZETESİ

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: AKAN GÖZYAŞININ HESABI SORULACAK

Deprem bölgesinde yapılacak yardımlarla ilgili açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 10 milyon, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 8 milyon, AFAD Başkanlığından 6 milyon olmak üzere toplam 24 milyon TL geldi. Ağır hasarlı evlerde oturan vatandaşlara toplam 41 bin lira yardımda bulunacağız. Eşyalarını alabilen vatandaşlara ise yaklaşık 11 bin lira kira yardımı gerçekleştireceğiz. Orta hasarlı evlerde oturanlara ise 5 bin lira destek ve 27 bin lira güçlendirme kredisi verilecek. Köyde evi yıkılanlara 11 bin lira acil yardım ve 5 bin lira da eşya yardımı için bir destek ortaya koyacağız. ” dedi.

Şu ana kadar 948 artçı deprem meydana geldiğinin altını çizen Soylu şunları söyledi: Depremin akabinde iletişim, ulaşım, enerji, altyapı ve gerekli olan bütün imkânlara bakıldı ve hiçbirinde en ufak bir aksaklık görülmedi. Havalimanlarında herhangi bir problem söz konusu olmadı. TSK’nın kargo uçaklarıyla birlikte istediğimiz araçlar malzemeler ve arama kurtarma ekipleri buraya geldi. Depremin hemen akabinde Milli Eğitim Bakanlığımız tüm öğretmenleri çocukların psikolojisi için görevlendirmiştir. Günlük olarak 50 bin kumanya dağıtılacak Elazığ ve Malatya’da. Bugün itibarıyla hem Malatya’da hem de Elazığ’da kamu kurumları çalışmaya başladı.

“Ortak bir deprem hattı oluşturacağız. Bunu tüm telefonlara yükleyeceğiz. Mümkünse, bundan sonra satılan tüm telefonlara bu uygulamayı yükleyeceğiz” diyen Soylu yıkılan binalarla ilgili ise, “Akan gözyaşını karşılıksız bırakmayız. Hukuk da bırakamaz zaten. Bizim görevimiz tespit etmek hükümet olarak. Hiçbir vatandaşımızın endişesi olmasın.” dedi.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: DURUMU AĞIR OLAN VATANDAŞIMIZ BULUNMUYOR

HAastanelerde tedavileri devam eden 86 vatandaşımız var. 18 vatandaşımızın yoğun bakımda tedavilerine devam ediliyor. Durumu ağır olan vatandaşımız bulunmuyor. Özellikle çadırlarda ve yerleşim yerlerinde acil ikinci basamak sağlık hizmeti vermek üzere yaygın sahra üniteleri açmaya başladık. Bütün ilçelerde mobil sağlık ekipleri hizmet vermeye devam ediyor. İl merkezinde acil ikinci basamak sahra üniteleri var. Bunları daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Taburcu ettiğimiz hastalara evde bakım hizmetine başladık. Çadır ve toplu alanlarda kronik hastaların tespitini ve ilaca erişimini sağladık. Ayrıca psikososyal destek planlandı. Sağlık durumları hakkında bilgi vermem gerekirse Azize Çelik’in genel durumu iyi tedbir amaçlı yoğun bakımda. 2,5 yaşındaki Yüsra Yıldız ve annesi Ayşe Yıldız’ın tedavileri devam ediyor. Yüşra’nın bacaklarında ezikleri vardı ödem nedeniyle tedavisi yapıldı. Annesinin yoğun bakım şartlarında tedavisi devam ediyor.

ADALET BAKANI ABDULHAMİT GÜL: HER TÜRLÜ DAVRANIŞLAR TİTİZLİKLE TAKİP EDİLİYOR

Tüm cezaevlerindeki mahkum ve tutukluların sağlık durumları iyidir. Sivrice Cezaevi’nde bulunanlar tedbiren iki cezaevine nakledilmiştir. Tüm hizmetler, adliye, otopsi hizmetleri vatandaşlarımızın kimlik tespitleri, ölüm sebepleri de titizlikle yerine getirilmiştir. Deprem esnasından itibaren TCK’nın anlamında suç teşkil eden tüm hususlarla ilgili Ankara, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığımız soruşturmalarını büyük bir titizlikle devam ettirmektedir. Birliğimize, beraberliğimize kasteden her türlü fiil, davranış titizlikle takip edilmektedir.

ÇEV. VE ŞEHİR. BAKANI MURAT KURUM: 2 BİN YENİ KONUT ÜRETİMİNE BAŞLAYACAĞIZ

500 kişilik ekibimizle hasar tespit çalışmalarına devam ediyoruz. Bugün itibarıyla Elazığ merkez Sivrice ve Maden de 50 yıkık binamız mevcut. 308 ağır hasarlı, 150 de orta hasarlı binamız mevcut. Bu binalarımızdan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. İçine girmeye izin vermeyeceğimiz binalardan ibaret. Yıkımları başlattık. Sürsürü Mahallesinde yıkılan Dilek Sitesi yanında bulunan hasarlı binaların da tespitlerini yapmaya başladık. 9 binada ağır hasar tespitini yaptık. Bu binaların da yıkılması gerektiği ortaya kondu. Bu bölgede 184 daire riskli durumda. Amacımız Kartal’da olduğu gibi en geç şubat sonu temelini atıp yıl sonuna kadar da vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmektir. TOKİ ile toplamda 400’e yakın konutu öncelikli olarak evleri yıkılan vatandaşlarımıza teklif edeceğiz. Kendilerinin de uygun bulması halinde bu hazır konutlara vatandaşlarımızı hızlı bir şekilde taşıyacağız. Ayrıca 2 bin yeni konut üretimine başlayacağız. Saha ve zemin etüt çalışmaları bugün itibarıyla başladı.

TARIM BAKANI BEKİR PAKDEMİRLİ: TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİ YAPILDI

Elazığ ve Malatya’da bulunan çiftçilerin 31 Ocak’ta yapılması planlanan 33,3 milyon lira değerindeki tarımsal destek ödemelerini bugün itibarıyla üreticilerin hesaplarına aktarmış olacağız. Elazığ ve Malatya’daki üreticilere buzağı için 23 milyon lira, yem bitkileri için 6,5 milyon lira, hububat için 3 milyon lira, Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması Programı (ÇATAK) için 700 bin lira, sertifikalı tohum kullanımı için de 100 bin lira destek ödemesi yapılacak.

Editör: Haber Merkezi