Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan hukuki mücadelelere bir yenisi eklendi. İstanbul'da bir ev sahibi, uzun yıllar süren kiracılık döneminin ardından evini boşaltan kiracısından kaynaklanan tadilat masraflarını talep etti. Ancak mahkeme, ev sahibini kısmen haklı bulsa da Yargıtay, kiracının evde meydana gelen deformasyondan sorumlu tutulamayacağına hükmetti. İşte, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki bu tip hukuki anlaşmazlıkların ardındaki detaylar.

EVDEN ÇIKARDIĞI KİRACIDAN TADİLAT MASRAFI İSTEDİ

TRT Haber'den Hilal Yıldırım'ın haberine göre, İstanbul'da bir ev sahibi, 10 yıl süren kira ilişkisinin ardından kiracısını evden çıkardıktan sonra evinde tadilat yapmak istedi. Ancak tadilat masrafları 500 bin TL'ye yaklaşıyordu. Ev sahibi, mahkemeye başvurarak evin tesisatındaki yıpranmanın kiracının sorumluluğunda olduğunu ileri sürerek, tadilat masrafının 250 bin TL'sini tazminat olarak talep etti.

YARGITAY MAHKEMENİN KARARINI BOZDU

Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda mahkeme, ev sahibini kısmen haklı buldu ve kiracıdan 100 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi. Ancak kiracı bu karara itiraz etti ve dosya Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi dosyayı inceledi ve yerel mahkemenin kararını, "Evin yıllara bağlı deformasyonundan kiracı sorumlu tutulamaz" diyerek hatalı buldu.

"KİRACI KUSURLUYSA SORUMLUDUR"

Hukukçu Alperen Kadıoğlu, Yargıtay'ın kararını değerlendirerek, "Evde meydana gelen deformasyondan kiracı sorumlu tutulamaz. Kiracının sorumlu tutulabilmesi için kusurlu olması gerekir. Kusurun haricinde her türlü eskime olacaktı ise örneğin kapıyı kırması, camları kırması, evin duvarlarına zarar veriyor olması durumlarında burada kiracının sorumluluğu doğabilir ve tazminle yükümlü olur" şeklinde konuştu.

Editör: Ferhat Erdemir