Türkgün | Yaşam | Kelkit Çayı'nda 40 yılın rekor debisi: Yaya köprüsü çökme riskiyle kapatıldı

Kelkit Çayı'nda 40 yılın rekor debisi: Yaya köprüsü çökme riskiyle kapatıldı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde aşırı yağışlar nedeniyle Kelkit Çayı'nın debisi son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Tokat’ın Erbaa ilçesinde aşırı yağışlar nedeniyle Kelkit Çayı'nın debisi son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

KAYNAK: AA

Tokat’ın Erbaa ilçesinde Kelkit Çayı'nın su seviyesindeki ani ve korkutucu yükseliş, bölgede afet alarmı verilmesine neden oldu. Çayın iki yakasını birbirine bağlayan stratejik bir yaya köprüsü, suların demir gövdeyi zorlaması üzerine çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

AFAD acil koduyla köprüyü kapattı

İlçeye 13 kilometre mesafede bulunan Tepekışla köyünde, Kelkit Çayı'nın üzerinden geçen ve köylülerin günlük hayatta yoğun olarak kullandığı demir yaya köprüsü mercek altına alındı. Bölgede inceleme yapan AFAD ekipleri, suyun köprü seviyesine ulaşması ve akıntının şiddetini artırması üzerine yıkılma riski raporu hazırladı. Raporun ardından jandarma ve köy muhtarlığı koordinesinde köprüye güvenlik şeridi çekilerek yaya geçişleri tamamen yasaklandı.

"40 senedir bu seviyeyi görmedim"

Köy sakinlerinden 86 yaşındaki Sefer Soğan, yarım asra yaklaşan geçmişinde böyle bir debi görmediğini belirterek yaşanan durumu şu sözlerle özetledi:

"Ben bu yaşımdayım, Kelkit Çayı'nın suyunun çoğaldığını çok gördüm ama bu kadarını hiç görmemiştim. En az 40 sene olmuştur bu seviyeyi görmeyeli. Su adeta köprüyü yutacak gibi akıyor."

Tehlikeye davetiye: Uyarılara rağmen geçtiler

Köprünün kapatılmasına ve çekilen güvenlik şeritlerine rağmen, evleri karşı kıyıda kalan bazı vatandaşların dev dalgalara ve çökme riskine aldırış etmeden köprüden geçmeye devam etmesi kameralara yansıdı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...