Avrupan’nın en iyi bir kaç basketbol liginden biri olarak BSL gösteriliyor. Hatta TBL bile birçok ülkenin liginden daha iyi deniyor. Ama gelin görün ki sahadaki görüntü bununla paralel değil. Anadolu Efes ve Fenerbahçe’nin euroligdeki performansına sırtını dayayan basketbolumuz, milli takım düzeyinde son otuz yılın en sıkıntılı dönemini geçiriyor.

Avrupa Şampiyonası elemelerindeki durumumuz ortada. 1993 yılından bu yana aralıksız katıldığımız finallere vizeyi bu kez çok zor aldık. Elbettekötü geçen bir dönemde hedefe ulaşmak takdire değer. Ama sonuçta bizim dengimiz bile olamayacak Hollanda’ya geçildik. Bir tek İsveç’i geride bırakabildik. Son Hırvatistan galibiyeti, mücadele değerliydi ama iş ondan önce bitmişti zaten.12 Dev Adam’ın şaşalı dönemlerinde dillerden düşmeyen şarkılarla bütün ülkenin kucakladığı milli takımı özledik.

Basketbolumuzun çok sorunu var. Sadece vitrin ile ilgilenmek, altlardaki temel sorunları görmezden gelmek gibi. Bu final hakkı veya olası başarılar sorunları halı altına süpürmemeli.

Sıkıntılara rağmen milli takım düzeyinde bize umut verecek bir jenerasyon var elimizde. Hem de geniş bir yaş kategorisinde. Yıllardır herkes gençler çalışmıyor, kendine yatırım yapmıyor diye konuşuyor. İyi de kaç tane kulüp gençlere yatırım yapıyor ki? Herkes, ‘oyuncu oynayarak olunur’ diyor. Yakın zamana kadar gençleri kim oynattı ki? Bakın yabancı sayısının bir azalması bile nelere yol açtı. Bir dolu isim BSL’de, TBL’de ciddi süreler alıyor. Federasyon’un belki de en doğru kararı kaç tane gencin önünü açtı.

Milli takım için kendi oyuncumuza kendi antrenörümüze yatırım yapmamız daha gerçekçi olmaz mı? Alperen ve Şehmuz müthiş oynuyor, gündem yaratıyor, örnek oluyorlar. İyi ki bu ülkeden Banvit gibi bir organizasyon geçmiş. İyi ki Ahmet Gürgen ve ekibi bu oyuncuları yetiştirmiş. 1995 ile 2003 arası çok oyuncumuz var piyasada. Önümüzdeki 10-15 yıla damga vuracak. İyi değerlendirmeli. Üretene destek olmak ve önünü açmak lazım. Ve bir karar vermeli. Yabancıyla devşirmeyle şampiyon kovalamak iyi de, yetiştirip ihraç ederek kalkınmak daha iyi değil mi?