1 Haziran 2019 günü seçilen Türkiye Futbol Federasyonu’nun, MHK’yi dün açıklaması hakem klasmanlarında yapılacak düzenlemeleri tehlikeye soktu. Sabri Çelik başkanlığındaki Merkez Hakem Kurulu tarafından açıklanan hakem klasmanları belirleme takvimine göre tüm bölgelerde salı ve çarşamba günü hakem terfi sınavları yapılması gerekiyordu.

Dün ve bugün de Süper Lig’de görev alacak hakem ve yardımcı hakemleri belirlemek için sınavlar yapılacaktı. Ancak Merkez Hakem Kurulu’nun atanmamış olması nedeniyle bu aktivitelerin hiçbirisi yapılamadı. Atanan Merkez Hakem Kurulu talimattaki yetkisine dayanarak takvimde değişiklik yapmak zorunda. Eğer Sabri Çelik başkanlığındaki kurulda yapılan talimat değişiklikleri doğrultusunda klasmanlar yapılacak ise en az 15-20 günlük bir süreç gerekli. Ama gelen kurul, “Ben bu talimatı değiştireceğim” derse klasmanlarda bu dönem değişiklik yapmak imkansız olur.

Ben Türk hakemlik tarihinde bugüne kadar 2 kere klasmanların dondurulduğunu, yaşayan biri olarak hatırlıyorum. TFF’nin önünde önemli sorunlar var. Kulüplerin maddi sıkıntıları, UEFA’nın yaptırımları, yayıncı kuruluşun kur sabitleme ya da indirim talepleri, kurullara atanacak kişiler arasında seçme yaparken hatırlıların ve torpillilerin liyakat prensibini ortadan kaldırma girişimleri, federasyonun önünde bekleyen sorunlardan sadece birkaçı.

Ama her ne olursa olsun ligler başladığında ön plana hakem kararları problemi çıkıyor. Lig bittiğinde ise yine unutuluyor. Hakem camiası maçların olmadığı dönemde sezona iyi hazırlanırsa, VAR gibi prematüre benzeri problemi çözebilmek için yeterli eğitim çalışmalarını yapabilirse sezona iyi başlar. Ama şu anda ortada MHK olmadığından bırakın hazırlık yapmayı, terfi bekleyen hakemler daha tatile bile çıkamadılar. Bugün yarın atanacak olan Merkez Hakem Kurulu bence klasman terfi ve tenzilleri ile uğraşmak yerine bu seneye mahsus tüm klasmanlarda dondurma yaparak, boşa vakit kaybetmemeli, yeni sezon için derhal eğitim çalışmalarına tam mesai ile başlamalıdır.

Yeni Merkez Hakem Kurulu göreve başlar başlamaz, bir çok önemli sorunu çözmek için kolları sıvayıp, çok çaba sarf edecek. Hem işleri çok zor, hem zamanları çok dar. Kısacası ateşten gömleği giydiler. Ne diyelim; Allah kolaylık versin...