Yavuz Müftüoğlu / TÜRKGÜN

Pandeminin en yoğun yaşandığı döneme göre baz etkisiyle sıfır araç satışlarında yeni rekorlar kırılırken, çip tedariğinde yaşanan sorunlar da düşük stoklarla çalışılmasına neden oluyor. 

Yeni Jeep Compass lanmsanında konuşan Jeep Marka Direktörü Özgür Süslü, Aralık 2020’den bu yana kur artışının yüzde 5-6 seviyesinde olduğunu söyledi. Bunun ister istemez fiyatlara yansıdığını anlatan Süslü, “Türkiye’de şu anda herkes çip tedariğinin de etkisiyle çok düşük stoklarla çalışıyor. Stok problemleri olmadan önce kur farklarını 2-3 ay gibi zamana yayabiliyorduk. Fakat şimdi anında yansıtıyoruz” dedi. 

TERCİH ÖZEL ARAÇTAN YANA

Artışa rağmen talebin düşmediğini anlatan Süslü, “Türkiye’deki talebe bakıldığında tam tersi olarak talebin canlı olduğunu söyleyebilirim. Türkiye’de çok ciddi bir otomobil ihtiyacı var. İnsanlar işe servisle gitmiyorlar. Toplu taşımaya binmek istemiyorlar. Dışarı çıkmak isteyen herkes özel araçlarını tercih ediyor. 

Bu da hem ikinci ele hem de sıfır araca domine etkisi yaratıyor. O yüzden bugüne kadar kurdaki artışın talep üzerinde olumsuz etkisini gözlemleyemedik. Tabi bu sonsuza kadar böyle gitmeyecek bir kırılma noktası olacak. Ama şimdilik böyle bir izlenim bizde oluşmadı. Mayıs ayında 2 haftası kapalı olmasına rağmen 55 bin adetlik satış oldu. Nisan ayındaki gevşeme de kapanma etkisi. Haziran ayında da kuvvetli olacak. Talep yüksek. Her markada tedarik yok" diye konuştu.

TALEP ARTIYOR 

Bu yıl pazarın geçen yıla göre paralel kapanmasını beklediklerini anlatan Süslü, 650-700 bin aralığında bir beklenti olduğunu önceki seneye göre de ilk 5 ayda yüzde 70’lik büyüme kaydedildiğini ifade etti. Süslü “Nisan-Mayıs döneminde bütün dünyada fabrikalar kapandı. Türkiye’de de çok ciddi kısıtlamalar gerçekleşti. Pazar çok düşük oldu. Bu yüzden bir baz etkisi söz konusu oldu. Önümüzdeki dönemde normalleşme sürecinin de etkisi olacak. İnsanlar artık daha çok dışarı çıkıyor. Böylece zincir etkisiyle otomobile olan talep artıyor” diye konuştu. 

459 BİN 900 LİRADAN BAŞLIYOR 

Geçen yılı yüzde 100 büyüme ile kapatan Jeep, 2021’de yeni Compass ile aynı sinerjiyi yakalayacak. Türkiye’de de satışına başlanan yeni Compass’ın 4 farklı donanım seçeneği olacak. Araçla ilgili detayları paylaşan Özgür Süslü “Yenilenen Compass, Longitude, Limited, S Limited ve 80’inci Yıl Özel versiyonundan oluşan gam ile lansmana özel 459 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla showroomlarda yerlerini aldı” dedi. Tamamen elden geçirilen model artık daha ergonomik bir tasarıma sahip olurken, özellikle iç mekanda köklü değişikliklere gitmiş. Güvenlik tarafına da önem veren model, zengin donanımıyla da dikkat çekiyor.

Yenilenen Compass’ta 1,3 litrelik ve 150 HP’lik motor, 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla kombine ediliyor. Compass’ın PHEV versiyonunda ise 1,3 litrelik motorun gücü 240 HP’ye çıkıyor. PHEV Compass’ta altı vitesli tam otomatik şanzıman gücünü eAWD dört tekerlekten çekiş sistemi üzerinden yola aktarıyor. 

Editör: Haber Merkezi