Türkiye'yi yakından ilgilendiren haber! Yerli aşıda son durum nedir? Merakla çıkması beklenen yerli aşıyla ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Son sürat devam eden çalışmalarda Faz-2'nin ikinci doz uygulaması tamamlandı. Peki yerli aşı ne zaman çıkıyor?

YERLİ AŞIDA SON DURUM NEDİR?

ERÜ bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından koronavirüse karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nca (TÜSEB) desteklenen Covid-19 aşı adayının Faz-1 çalışması, 44 gönüllü üzerinde yapılarak, 14 Aralık'ta tamamlandı. İnaktif aşının Faz-2 çalışmaları ise 250 gönüllü üzerinde 10 Şubat'ta başladı. Gönüllülere Faz-2'de ilk doz uygulaması, 13 Mart'ta tamamlandı ardından ikinci doz uygulamasına başlandı. 250 gönüllü üzerindeki Faz-2 çalışmalarında ikinci doz uygulaması ise bugün tamamlandı. Faz-2 çalışmalarında gönüllülerden elde edilen sonuçların Sağlık Bakanlığı'na bildirilmesinin ardından nisan ayının sonunda Faz-3 aşamasına geçileceği öğrenildi.

Yerli aşı ne zaman çıkacak

Kayseri Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi'nde (ERAGEM) Kovid-19'a karşı geliştirilen yerli inaktif aşı adayının faz-2 çalışmalarında 2. doz son gönüllülere uygulandı.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İKUM) gönüllülere uygulanan son dozlarla birlikte yerli aşının faz-2 doz uygulamasının sona erdiğini söyledi. 3 hafta içinde yapılan değerlendirmelerin ardından bu ayın sonunda faz-3 çalışmalarına geçileceğini anlattı.

Çalış, "İki veya üç hafta sonra gönüllülerden alacağımız kan örneklerindeki antikor oluşumu ve diğer parametrelere bakılarak etkinliğini ortaya koyacağız. Şu ana kadar etkinliğin iyi olduğunu düşünüyoruz. Elimizdeki ilk veriler öyle gösteriyor. Aşımızın etkinliğini belirledikten sonra sonuçlarını Sağlık Bakanlığımıza bildireceğiz. Faz-3 aşamasına geçmiş olacağız. Bu aşamada Sağlık Bakanlığı devreye girecek. Çünkü faz-3 çalışmaları en az 3 bin kişi üzerinde ve başka ülkelerde de yapılacak kapsamlı bir çalışma olacak" dedi. Aday aşının ikinci doz uygulaması yapılan bir aşı gönüllüsü ise hiçbir yan etki görülmediğini belirtti.

İKİ YENİ AŞI DAHA GETİRİLECEK

Türkiye'nin dört bir yanında aşı uygulaması devam ederken Sağlık Bakanlığı, BioNTech ve Sinovac'ın ardından iki yeni aşı için daha devreye girdi. Yerli aşı devreye girene kadar aşı seçeneklerini artırmak isteyen Sağlık Bakanlığı, Moderna ve Johnson&Johnson aşıları için görüşmelerini sürdürüyor.

ABD'de yaygın bir şekilde kullanılan ve BioNTech ile aynı teknolojiyle üretilen Moderna'nın yüzde 94 oranında koruyuculuğu bulunuyor. Johnson&Johnson aşısının ise tek doz olması nedeniyle aşılama sürecini hızlandıracağı düşünülüyor.

Bazı hastalarda kan pıhtılaşmasına yol açtığı için İngiltere'de 30 yaş altındakilere yapılmayacağı açıklanan AstraZeneca aşılarının kullanılması ise düşünülmüyor. Toksikoloji testleri olumlu devam eden Sputnik V aşısının ise herhangi bir aksilik olmaması halinde önümüzdeki aylarda Türkiye'de de üretilmesi hedefleniyor. BioNTech aşısının sevkiyatı yaz aylarında daha da hızlanarak yılsonuna kadar 30 milyon doza tamamlanacak.

Editör: Haber Merkezi