Sondakika! Yıldırım Akbulut öldü mü? Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 86 yaşında hayatını kaybetti. Akbulut'un ölümü siyaset dünyasını ve tanıyanlarını yasa boğdu. Peki Yıldırım Akbulut kimdir, neden öldü? İşte detaylar...

ESKİ BAŞBAKAN YILDIRIM AKBULUT NEDEN ÖLDÜ?

Türkiye Cumhuriyeti 20. Dönem eski başbakanı Yıldırım Akbulut, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Eski başbakan Yıldırım Akbulut Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesinde rahatsızlığı nedeniyle tedavi altına alınmıştı. 85 yaşındaki Akbulut, tedaviye cevap vermeyerek hayatını kaybetti. 80'li ve 90'lı yıllarda Türk politikasının önde gelen isimleri arasında yer alan Yıldırım Akbulut iki kez de TBMM Başkanlığı görevini de üstlenmişti. .

YILDIRIM AKBULUT KİMDİR?

Yıldırım Akbulut 15 Kasım 1935'de Erzincan'da dünyaya geldi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı. Başbakanlık ve Anavatan Partisi Genel Başkanlığı görevini 1989–1991 yılları arasında sürdüren Akbulut, 1987–1989 ve 1999–2000 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevini üstlenmiştir. ANAP'ın kuruluşunda Erzincan teşkilatını oluşturan ve il başkanlığı görevini üstlenen Akbulut, 1983 seçimlerinde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Özal hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Akbulut, iki kez de TBMM Başkanlığı görevini üstlendi.

TBMM Başkanı iken Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine Başbakanlığı üstlenen ve daha sonra ANAP Genel Başkanlığı'na seçilen Akbulut, bir buçuk yılı aşkın süre Başbakanlık'ta bulunduktan sonra kongre yarışını Mesut Yılmaz'a karşı kaybederek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.
Akbulut, 20. Dönem seçimlerinde Erzincan'dan milletvekili seçilememiş, sonraki seçimlerde ANAP Ankara Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi ve Meclis Başkanı seçildi.

Cumhurbaşkanlığı'na da aday olan Akbulut, 1992 yılında da dönemin Cumhurbaşkanı Özal'ın istemiyle 17 arkadaşıyla birlikte ANAP'tan istifa etmiş, ancak bir süre sonra partiye dönmüştü.

Anayasa Mahkemesi eski üyelerinden Samia Akbulut'la evli olan Akbulut 3 kız çocuğu babasıdır. 17., 18., 19. Dönem Erzincan ve 21. Dönem Ankara milletvekili olmuştur. Halen Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesidir.

 

Editör: Haber Merkezi