Koronavirüs salgını sebebiyle alınan önlemler kapsamında YKS tarihi 2020 yılında ileri bir zamana alındı. Yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin gireceği YKS sınav konuları da daha önce paylaşılmıştı. Türkiye’de vaka ve ölüm sayısı düşerken, tedbirlerde de gevşetilmeler söz konusu. Peki 2020 YKS sınav tarihi ne zaman? Sınav ne zaman yapılacak? Tüm bilgiler TURKGUN.com'da...

YKS TARİHİ 2020 YILINDA NE ZAMAN YAPILACAK?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından uygulanacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS), yani Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) sınavı 27-28 Haziran 2020 yılında uygulanacak.

2020 YKS İLE İLGİLİ TÜM BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

KONULAR NELER?

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yakın zaman önce yaptığı açıklamada; YKS’ye hazırlanan öğrencilerin rahat olmasını isteyerek YÖK ve ÖSYM Başkanlığı ile koordineli bir biçimde tüm önlemleri aldıkları bilgisini paylaşarak; buna göre 12. sınıf öğrencilerinin; 9., 10., 11. sınıf müfredatlarına ek olarak 12. sınıf derslerinin yalnızca birinci döneminden sorumlu olacağını duyurmuştu.

Buna göre 12’nci sınıf müfredatından sorumlu olunacak konular şu şekilde paylaşılmıştı;

MATEMATİK: Logaritma Fonksiyonu, Üstel Fonksiyon, Üstsel ve Logaritmik Denklem ve Eşitsizlikler İle Gerçek Sayı Dizileri, konularından; Geometride ise, Trigonometrik Denklemler, Toplam-Fark ve İki Kat Açı, Analitik Düzlemde Temel Dönüşümler konularından soru gelebilir. 12’nci temel matematik seviyesinde Eşitsizlikler ve Denklem, Bilinçli Tüketici Aritmetiği ve Üslü ve Köklü İfadeler konularından sorumlu olunacak.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Edebiyat ile düşünce akımları, felsefe arasında ilişki gibi konularla beraber, ‘Şiir’ ile ‘Hikâye’ ünitelerinde görülen konular. Dilbilgisi çalışmaları, öğrencilerin temel eğitimden aldıkları bilgilerden hareketle ünitelerdeki alakalı metinler üzerinden gerçekleşecek. Konu anlatımına girilmeyeceği bilgisi paylaşıldı. Gerekmesi hâlinde konulara yönelik kısa açıklamalar yapılabilir. Öğrenciler tüm dilbilgisi konularından sorumlu olacak.

KİMYA: Elektrot ve elektrokimyasal hücre kavramları, Redoks tepkimeleri gibi konuların bulunduğu Kimya ve Elektirik ile anorganik ve organik bileşikler, kovalent bağlı kimyasal türler gibi konuların bulunduğu Karbon Kimyasına Giriş ünitelerinden sorular gelebilir.

FİZİK: Dönerek Öteleme Hareketi, Düzgün Çembersel Hareket, Kütle Çekim Kuvveti, Açısal Momentum, Basit Harmonik Hareket, Kepler Kanunları, Girişim ve Doppler Olayı, Dalgalarda Kırınım konularından sorular gelmesi bekleniyor.

FELSEFE: Felsefe dersinde 11’inci sınıf konularına yer verileceği söyleniyor. Diğerlerinde ise şu şekilde: Mantıkta, Klasik Mantık; Mantığa Giriş, Sosyolojide, Birey ve Toplum, Sosyolojiye Giriş, Toplumsal Değişme ve Gelişme; Toplumsal Yapı, Psikolojide, Psikolojinin Temel Süreçleri, Psikoloji Bilimini Tanıyalım konuları yer aldı.

İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün okuduğu okullar, öğretmenlerinin onun yetişmesine etkileri gibi konuların bulunduğu 20’nci Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti ve dünya; Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, Kuvayı Milliye hareketi tarzındaki konuların bulunduğu Millî Mücadele; Gazi Atatürk ilkelerinin paylaşıldığı Atatürkçülük ve Türk İnkılabı ünitelerinden soruların sorulabileceği aktarıldı.

BİYOLOJİ: Genetik Şifre ve Protein Sentezi, Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi, Fotosentez, Canlılık ve Enerji, Hücresel Solunum, Kemosentez konuları sınavda çıkabilecekler arasında yer alıyor.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: İslam ve Bilim ünitesinden, ’İslam Medeniyetinde Bilim ve Düşüncenin Gelişimi’, ‘Din-Bilim İlişkisi’, ‘Müslümanların Bilim Alanında Yaptığı Öncü ve Özgün Çalışmalar’, ‘İslam Medeniyetinde Öne Çıkan Eğitim Kurumları, ’Kur’an’dan Mesajlar: Fâtır Suresi 27-28. Ayetler’ konuları; Anadolu’da İslam ünitesinden,‘Milletimizin İslam Anlayışının Oluşmasında Etkili Olan Bazı Şahsiyetler’, ‘Türklerin Müslüman Olmaları’, ‘Kur’an’dan Mesajlar: Nisâ Suresi 69. Ayet’ konularından soru geleceği konuşuluyor.

COĞRAFYA: Adaylar, coğrafyanın ilişkili olduğu disiplinler, iklim elemanlarına ait kavramlar tarzındaki konuların anlatıldığı Doğal Sistemler; toplu ve dağınık yerleşmeler, Yerleşim yerleri seçimleri gibi konuların paylaşıldığı Beşeri Sistemler; dünyadaki bölgeler, harita gibi konuların yer aldığı Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler; İnsanların doğal çevreyi kullanma biçimleri gibi konuların yer aldığı Çevre ve Toplum ünitelerinden sorumlu olacaklar.

Editör: Haber Merkezi