Türkçe Düşün
İstanbul
HAFİF YAĞMUR
27°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yollar ve Jeopolitik Soğuk Savaş

Yollar ve Jeopolitik Soğuk Savaş

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Bu hafta Irak ile Kalkınma yolu projesi başlığında, içinde BAE, Katar, Irak ve Türkiye’nin olduğu bir anlaşma imzalandı. Kalkınma Yolu olarak isimlendirilen bu proje ile dünyanın doğusu ve güneyinden gelen mallar, Basra Körfezi’ne iner, Irak içinden Türkiye’ye ilerler, Türkiye üzerinden Akdeniz ve Avrupa ve Kafkasya’ya akar. BAE ve Katar’ın liman, yatırım ve güvenlik başlıklarında yola katkısı da belirgin.

Bu yolun alternatiflerinden birisi, Hindistan, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün, İsrail, İtalya yolunu izleyen Hint-Ortadoğu Ekonomik Koridoru projesi. Bir diğeri de Süveyş ’den geçen olağan Güney Koridoru rotası. Kalkınma Yolu Projesi’nin Türkiye ayağının Bir Kuşak Bir Yol’un orta yolunu da güçlendireceğini unutmayalım.

Türkiye’nin 8 milyar USD, Irak’ın 16 Milyar USD civarında yatırım yapması hedeflenen proje ile bugüne kadar Ümit Burnu üzerinden 45 günde, Kızıldeniz-Süveyş üzerinden 35 günde yapılan Avrupa’ya taşıma süresi 25 güne inmiş oluyor.

Bu projenin gerçekleşmesi ile, İran’ın Basra etkinliği baskılanmış ve ayrıca Süveyş’in kritik yol olması nedeniyle oluşan zafiyet azaltılmış olacak. Doğu Akdeniz’in güneyinin (İsrail, Mısır, Suriye) önemi azalırken Türkiye ve Kıbrıs’ın önemi artıyor.

Proje güzel, niyet önemli, anlaşmalar umut verici. Türkiye’nin birçok projesini zaman içinde alternatif yollara dönüştürerek boşa çıkarmayı deneyen bir uluslararası resim olduğunu da unutmamak ve dikkat etmek gerekiyor.

Bu plan yerine kendi planlarının gerçekleşmesini bekleyecekler ise, İran, Hindistan, İsrail, Mısır, Yunanistan, Suudi Arabistan gibi bu projeden olumsuz etkilenecek ülkeler olacaktır. Geçtiğimiz yıl Yunanistan’ın düzenlediği ve GKRY, ABD, Fransa, İtalya, İspanya, Slovenya, Suudi Arabistan, Ürdün ve Hindistan’ın katılımıyla gerçekleşen "İNİOHOS 2023" tatbikatı ve sonrasında bu yıl Yunanistan ile Hindistan ‘ın neden askeri iş birliği anlaşması imzaladığına bir de bu çerçeveden bakabilirsiniz. Aslında bu saflaşmayı bir “jeopolitik soğuk savaş” olarak isimlendirmek de mümkün olabilir.

İnanıyorum ki, Türkiye, en önemli gücü olan jeopolitiği ve bunun başlıca güvencesi ordusunu kullanarak Kalkınma Yolu projesini gerçekleştirmeye muktedirdir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *