YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. YSK'da kararın 4'e karşı 7 oy ile alındığı belirtildi. CHP MYK, Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplandı.

"İSTANBUL'DA SEÇİMLER YENİLENİYOR, HAYIRLI OLSUN"

YSK'nın kararını AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel de sosyal medya hesabından duyurdu. AK Partili Özel, "İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun..." dedi.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI

YSK'daki bu karar oy çokluğuyla alındı. YSK'daki oylamada 7 kabul oyu verilirken 4 oy ise ret yönünde kullanıldı. Seçimlerin 23 Haziran'da yapılacağı ifade edildi.

CHP MYK OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

YSK kararının ardından CHP MYK olağanüstü toplantı kararı aldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti merkezinde hukukçu kurmaylarıyla toplandığı öğrenildi.

İMAMOĞLU MAZBATAYI İADE EDECEK

YSK'nın bu kararına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını iade etmesi gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanlığı için bir oylama yapılacak.

SEÇMENLER AYNI SANDIKTA OY KULLANACAK

Seçmen listelerinde değişiklik sözkonusu olmayacak. 31 Mart'ta oy kullanan seçmenler aynı sandıkta oy kullanabilecek. Ayrıca İBB Belediye Başkanlığı'na aynı isimler aday olacak. Ölüm halinde bir başka aday gösterilecek.

BU KARARA İTİRAZ EDİLEMEYECEK

YSK'nın kararı nihai karar. Bu karara itiraz yolu açık değil.

İKİ İLÇEDEKİ İTİRAZLAR YARIN GÖRÜŞÜLECEK

MHP'nin Maltepe itirazları ile Büyükçekmece itirazlarının görüşülmesine yarın devam edilecek.

İMAMOĞLU "KONUŞACAĞIZ" DEDİ

İHA'da yer alan habere göre ise, YSK'nın İstanbul seçimlerini iptal kararının ardından Ekrem İmamoğlu, Sultanbeyli'de açıklama yaparak "Konuşacağız" dedi.

YSK, KARARI NEDEN VERDİ? 

YSK'nin kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi. 

Yenilenen seçimde neler tekrar edilecek? 
Karara göre, yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak. 

Yenilenen seçimde aday listesi değişecek mi?
31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek. 

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek. 

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

Seçmen listeleri güncellenecek mi? 
31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak. 

Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.

Editör: Haber Merkezi