Türkiye’nin en büyük tarımsal alanlarından biri olan Tokat Kazova’nın tarihinin en büyük kuraklığı ile karşı karşıya olduğunu ifade eden MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, “Yaklaşık 30 bin hektarlık kapasitesi ile Türkiye’nin tarım ambarı olarak Anadolu’nun dört bir yanına sebze ve meyve yetiştiren Kazova’nın büyük bir sıkıntısını dile getiriyorum. Tarihin en büyük kuraklığı ile karşı karşıya. Köylümüzün ürünleri tarlasında yanmakta, bir taraftan da feryadını hükümete, yetkililere, bizlere duyurmaya çalışmaktadır. Sorunu 1 Mart 2022 tarihi itibariyle TBMM’de yaptığım konuşmada bu soruna dikkat çekmek için bir konuşma yapmıştım. 1966 yılından beri Tokat köylüsünün ve çiftçisinin sulama konusundaki ana dayanağı olan, 1 milyar metreküp su depolama alanına sahip olan Almus Barajı, hidroelektrik santrali işletmecisinin su istimali neticesinde bugün Kazova tarihinin en büyük kuraklığı ile karşı karşıya kalmıştır” dedi.
KÖYLÜYÜ SUSUZLUĞA MAHKUM ETMİŞLERDİR
Su kullanım hakkının öncelikli olarak köylüye ait olmasına rağmen işletmeci firmanın suyu elektrik üretimine yönelik kullanmasının kuraklığa sebep olacağını defalarca anlattıklarını aktaran MHP’li Bulut,  “Maalesef bu uyarımız bir hakikat olarak karşımıza çıktı. Haklı çıkmaktan dolayı üzüntü içerisindeyiz. 1 - 1,5 aydır yetkililerle başta Çayköy, Beşevler, Bahçebaşı, Ataköy, Öğütçü, Aşağı ve Yukarı Çaylı, Manastır, Yeniköy, Taşlı Höyük, Şatova, Şenyurt köyleri olmak üzere birçok Turhal köyü kuraklıkla karşı karşıya bulunuyor. Bu şirketlerin yetkililerin yasaya aykırı iş yaptıklarını söylememize rağmen geri atmamışlardır. Ve bugün köylüyü susuzluğa mahkûm etmişlerdir” şeklinde konuştu.
Çiftçilerin iflasla karşı karşıya olduklarının altını çizen Yücel Bulut, “En önemli tarımsal havzalardan bir tanesi susuzlukla karşı karşıya bulunuyor. Çiftçilerimiz iflasla karşı karşıya bulunuyor. Acilen tedbirler alınmalıdır. Aylar süren bir kurak sonucunda kanallarla verildiği halde su köylere ulaşmıyor. Serbest bırakılan su 20-25 bin hektarlık kısmına ulaşmıyor. Acilen yetkililerin sorunları yerinde incelemeleri gerekmektedir” diye konuştu.
“TARIMSAL ZARARIN SORUMLUSU ŞİRKET OLABİLİR”
Jandarma personelinin 24 saat boyunca sulama kapakların kontrol altında buldurması gerektiğini kaydeden MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, “1 milyarı aşacak tarımsal zararın sorumlusu olun bu şirketler olabilir. Bu şirketler ortaya çıkacak zarardan mesul hale gelebilir. İşin açmaza sürüklenmemesi için şirketle köylüler arasında dengenin sağlanması gerekiyor. Tokat’taki su konusunun takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz. Şimdiye kadar özveri ile çalışan DSİ personeli ve müdürünü acil bir şekilde harekete geçmesini istiyorum” dedi.
ANTİMUAN MADEN OCAKLARI KAPATILIYOR
Turhal’daki Antimuan Maden Ocaklarının kapatılma konusuna da dikkat çeken MHP’li Yücel Bulut, “1934 yılında Turhal Antimuan madeni, bir asırdır bölgeye hizmet vermektedir. Madenlerin en değerli olduğu bir dönemde üretim azaltılmaktadır. İşçilerimiz ücretsiz izne ayrılmaktadır. Herhangi pazar ve pazarlamanın yaşanmamasına rağmen yüzyıldır işletilen madenin kapatılması, işletmenin aşama aşama tasfiyeye tabi tutulması söylentileri çalışanların kaygı duymaya sek etmek etmektedir. İşletmenin kaderi ile ilgili konu mutlaka takip edilmesi gereken bir konudur. İddialardır. Bu madenin ruhsatında Mustafa kemal Atatürk'ün imzası vardır” ifadelerini kullandı.
TURHAL MAKİNE FABRİKASI
Turhal Makina Fabrikası’nın Turhal Şeker Fabrikası atölyesi haline getirildiği, Şeker Fabrikasının özelleştirilmesinden sonra ise Ankara’ya bağlı bir atölye haline geldiğini belirten Yücel Bulut, atölyede bu anda 20 kişi çalıştığını ve kapasitesinin düştüğünü söyledi. Turhal’ın nüfusunun  100 bin’den 50 bine düştüğünü ve şehirde işsizliğin zirve yaptığını sözlerine ekleyen Bulut,  “Fabrikanın küçülmesi, atölye haline getirilmesi büyük bir hatadır. Turhal Makina Fabrikasının bağımsız bir şekilde kapasite artırımına gitmesi, Türkiye, Tokat ve Turhal ekonomisine katkısı olacak şekilde yeniden organize edilmesi gerekmektedir” diyerek açıklamasını tamamladı.

 

Editör: Haber Merkezi