Türk ve Yunan tarafları arasında en son toplantı 1 Mart 2016 yılında Atina'da yapılmıştı.

Türkiye, Yunanistan ile ilişkilerde diyalog, iş birliği ve çözümden yana kararlı. İki ülke arasındaki istikşafi görüşmeler, 5 yıl aradan sonra İstanbul'da yapıldı.

İstikşafi görüşmeler için Türk ve Yunan heyetleri, Beşiktaş'taki Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Türk heyetinde Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı. Yunan heyetinin başkanlığını, Kıdemli Büyükelçi Pavlos Apostolidis yürüttü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 11 Ocak'ta Yunanistan'ı istikşafi görüşmelere davet etmiş, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "iyimserlik ve öz güvenle" bir araya gelmeye hazır olduklarını açıklamıştı.

Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmesi sona erdi

İstanbul'da beş yıl sonra gerçekleşen randevuya Ankara ve Atina üst düzey isimlerle katıldı, görüşme üç saat sürdü. Diplomatik kaynaklardan ilk açıklama geldi, görüşmeye katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ise bir Twitter mesajı paylaştı.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 61. turu bugün İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşti.

Türk ve Yunan tarafları arasında en son toplantı 1 Mart 2016 yılında Atina'da olmuştu. Edinilen bilgilere göre istikşafi görüşmelerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes yer aldı.

Saat 11.00 sıralarında başlayan görüşmüler saat 15.00 sıralarında sona erdi.

Anadolu Ajansı'na bilgi veren diplomatik kaynaklar, "Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerde mevcut durum, son gelişmeler ve atılabilecek adımlar ele alındı" dedi.

Taraflar, istikşafi görüşmelerin 61. turunda bir sonraki görüşmenin Atina'da yapılması konusunda mutabık kaldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Twitter hesabından bir mesaj paylaştı: "Türkiye ile Yunanistan arasında dört buçuk yıldır yapılmayan istikşafi görüşmeler bugün İstanbul’da başladı. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Ege dahil tüm sorunların çözümü mümkündür ve bunun için irademiz tamdır. Bölgesel barış ve istikrar herkesin menfaatinedir."

Editör: Haber Merkezi