FIFA’nın talimatlarına göre Yusuf Demir’in Milli Takım’da oynama ihtimali yok. Dünya futbolunun en üst yönetim organı FIFA, Eylül 2020 tarihinde yaptığı talimat değişikliğiyle 21 yaş altındaki oyunculara milli takım değiştirme hakkı tanıdı. Ancak yeni talimatın içinde koşulan şartlardan biri de milli takım değiştirmek isteyen oyuncunun en fazla 3 maç oynamış olmasıydı. Avusturya Milli Takımını tercih eden ve o forma altında 4 maça çıkan Yusuf Demir’in milli takım değiştirme hakkı bulunmuyor.

Yusuf Demir’in Türk Pasaportu olsa da 15 Haziran 2015’ten sonra Avusturya Milli Takımı ile 4 maçta sahaya çıkan genç oyuncu Türkiye’de yabancı statüsünde sayılıyor.

MESUT ÖZİL DE YARARLANMIŞTI 

TFF’nin yayınladığı 2022-2023 Futbol Sezonu İlan Edilmesi Gereken Hususlar başlıklı belgede “A Takım Listesinde yer alacak en az 14 futbolcunun, Türkiye A Milli Futbol Takımında oynama uygunluğuna sahip futbolcu olması zorunludur. Bu kuralın ilk olarak yürürlüğe girdiği 15 Haziran 2015 tarihinden önce başka ülke A Milli Futbol Takımlarını tercih etmiş futbolcular açısından Türkiye A Milli Futbol Takımı’nda oynama uygunluğu şartı aranmaz” ibaresi yer alıyor. Fenerbahçe’nin Arsenal’den transfer ettiği Mesut Özil de bu kuraldan faydalanarak Türkiye’de yerli statüsünde forma giymişti. TFF’nin talimatnamesine göre, Yusuf Demir, 15 Haziran 2015’ten sonra Avusturya Milli Takımıyla 4 maça çıktığından dolayı yabancı statüsünde sayılıyor.

Özetle Yusuf Demir, Türkiye A Milli Takım’ında oynama şansına sahip değil. 19 yaşındaki futbolcunun yerli statüsünde oynayabilmesi için de TFF’nin yeni bir talimat değişikliği yapması gerekiyor. Eğer TFF, “Türkiye vatandaşlığı veya mavi kartı bulunanlar yerli statüsünde oynayabilir” derse, Yusuf Demir de gelecek sezondan itibaren yerli statüsünde forma giyebilir.

TRABZONSPOR, YUSUF’UN TRANSFERİNİ KURALDAN DOLAYI GERÇEKLEŞTİRMEMİŞTİ

Süper Lig’de son şampiyon Trabzonspor da Yusuf Demir’in transferi için görüşmeler gerçekleştirmişti. Trabzonspor’un şampiyon olduğu Antalyaspor maçında sahaya inen taraftarlar arasında yer alan Yusuf Demir, Türkiye’deki mevcut yerli kuralı yüzünden Trabzonspor’a transfer olamamıştı.

Editör: Haber Merkezi